Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalisté po neúspěšné kvalifikaci: Konec zvažují Welsch s Bendou i trenér Ginzburg

Bělehrad – "Děkujeme, Češi," zdvořile zahlásil po utkání se Srby moderátor v bělehradské aréně. Poděkování bylo rozhodně na místě. Za přístup, bojovnost i férové vysvětlení neúspěchu. Češi dali do klíčového souboje kvalifikace veškeré zbytky sil a energie, která jim po dlouhé sezoně zbývala. V mezihrách se i zdánlivě neúnavné mašiny jako Tomáš Satoranský nebo Jan Veselý opíraly o kolena a zhluboka oddychovaly. Tenhle zápas dal zabrat a na Srby bohužel ani stoprocentní nasazení nestačilo.

Jiří Welsch
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Srbové ukázali, jak jsou silný basketbalový národ, makali. Ať jsme dělali, co jsme mohli, tak oni měli na všechno odpověď," hodnotil český rozehrávač sílu soupeře a byl zároveň dost sebekritický, úlohu lídra podle svého hodnocení nezvládl. "Nedokázal jsem se do toho úplně dostat. Dnes to nebylo sice úplně špatné, ale chtěl jsem hrát určitě lépe a vést tým. Bohužel se to nepodařilo. Je to škoda, protože to byla ohromná šance. Srbsko je ale prostě lepší.

Za nějaké alibistické fráze se neschovával ani kapitán Jiří Welsch. Věděl, že jeho tým na postup přes Srby zkrátka neměl. "Jejich výkonnost je o dost výš než ta naše. Takhle se hraje basket na nejvyšší úrovni. Tenhle miniturnaj nás nezastihl ve stejné euforii a formě jako na loňském mistrovství Evropy. V dnešním zápase se to naplno projevilo. Přiznejme si, že pokud bychom vůbec mohli Srby porazit, tak oni by museli mít vážně špatný den a nám by muselo vyjít úplně všechno."

Právě pro třicetišestiletého kapitána Welsche a také čtyřiatřicetiletého nymburského pivota Petra Bendu se možná jednalo o poslední reprezentační akci. Oba bezprostředně po zápase odmítli podat definitivní rezoluci, ale z náznaků vyplývá, že se jejich působení chýlí ke konci. Welsch byl u premiérové účasti české reprezentace na ME v roce 1999, poctivý pracant Benda nevynechal žádný významný podnik od roku 2007.

"U každého týmu musí omlazení přijít. U nás se to pomalu blíží, ale základ týmu je pořád dobrý. Věřím, že mladí kluci u toho zůstanou a budou jezdit dál. Jádro je silné," hodnotil po zápase unavený Benda. Pro Jiřího Welsche je lákadlem Eurobasket 2017. "Ale to je až za rok. Je potřeba si uvědomit, že prakticky v kuse bez přestávky hrajeme už od loňského turnaje. Musím se také poradit s rodinou. Loni jsem prakticky přišel o první dva měsíce života své dcery, letos jsem zmeškal její první narozeniny, takže bude dost záležet i na dohodě s rodinou."

Další otázkou, která se bude brzy řešit, je i setrvání reprezentačního kouče Ronena Ginzburga. "Nejdřív se musím sejít s vedením federace a promluvit si o tom, co chtějí oni a co chci já. Pak se uvidí. Mám tenhle tým moc rád, ale uvidíme, jak to celé dopadne," mluví nejasně o svém dalším působení izraelský trenér, který zároveň vede i českého mistra Nymburk.

Příští rok se česká reprezentace zúčastní dalšího evropského šampionátu, kam se automaticky kvalifikovala díky sedmému místu na loňském Eurobasketu. Pak se mění kvalifikační pravidla a namísto letních měsíců se bude o šampionáty bojovat v pauzách během sezony. To může být složité z toho pohledu, kdyby oba hlavní tahouni české reprezentace – tedy Veselý se Satoranským – působili v NBA, odkud by na reprezentační srazy z pochopitelných důvodů nemohli dorazit.

Ale jádro týmu působí v kvalitních evropských týmech, nebo Nymburce, který hraje evropské poháry, takže vidina, že národní výběr vydrží být konkurenceschopný širší evropské špičce, tu určitě je.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články