Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi si výhrou nad Japonskem zajistili postup do semifinále kvalifikace

Bělehrad – Čeští basketbalisté postoupili po povinném vítězství nad Japonskem do semifinále kvalifikačního turnaje o olympiádu v Riu. Díky produktivní útočné hře přestřílel národní tým asijského soupeře v poměru 87:71. Mezi nejlepší české hráče patřil Lukáš Palyza, kterému se dařila střelba z tříbodové vzdálenosti. Čechy tak čeká bitva proti domácímu Srbsku. Do Ria však postoupí pouze vítěz finálového utkání.

Petr Benda v obklopení japonských hráčů
zdroj: ČTK/PR/FIBA.com autor: FIBA.com

Podobně jako v prvním utkání skupiny měli čeští basketbalisté perfektní začátek a i díky nepřesné střelbě Japonců se národní tým dostal do vedení 7:0. Češi se snažili o rychlý přechod do protiútoku, ne vždy však zakončili přesně. A tak přišla ztráta vedení jako proti Srbům, když Japonsko srovnalo na 9:9. Ve zbytku úvodní čtvrtiny ale český útok zase zabral, Lukáš Palyza přidal dvě přesné trojky, a tak Češi vyhráli prvních deset minut 23:14.

Českým hráčům se opět dařily doskoky jak na obranné, tak i na útočné polovině. Nesporným faktorem byla průměrná výška hráčů obou týmů. Zatímco čeští basketbalisté mají na turnaji průměrnou výšku 201 cm, Japonci pouze 193 cm.

Palyza navázal na výkon v úvodu a k proměněným trestným hodům přidal třetí úspěšnou trojku. Poprvé se za tři body trefil také Tomáš Satoranský a Češi si vypracovali až osmnáctibodový náskok. Japonci však opět snížili a v závěru prvního poločasu tak zkorigovali stav. Poslední střelou však Palyza upravil na průběžných 48:35.

"Byl jsem připravený. Proti Lotyšsku jsem toho moc nenahrál, ale toto byl typologicky jiný soupeř a očekával jsem, že budu jeden z klíčových hráčů pro to, aby se vyhrálo," řekl Palyza po utkání.

Japonští hráči svou trpělivou hrou drželi s českým soupeřem na dálku krok, zlepšili doskakování i střelbu z větší vzdálenosti. Reakcí byla podařená pasáž českého týmu, a sérii tří českých košů zakončil ráznou smečí Patrik Auda. Pokud však měli Češi něco zlepšit, tak to byly trestné hody, které se nedařily ani tentokrát. Série několika trojek na obou stranách stanovila výsledek před závěrečnou částí na 69:51.

V poslední čtvrtině si čeští basketbalisté náskok udržovali, přesto se nevyvarovali slabší koncentrace v defenzivě. Japonci postupně překonali hranici sedmdesáti nastřílených bodů, což před plánovaným utkáním v semifinále nevěstí nic dobrého. V českém týmu byli alespoň produktivní hráči z lavičky, neduhem však zůstávají trestné hody.

Na český tým tak po vítězství 87:71 a druhém místě ve skupině čeká vítěz druhé bělehradské skupiny, tým Srbska. "Ale úplný zázrak to nebyl. Trojky 14/6 jsou krásné, ale není to ani nad padesát procent, stále je co zlepšovat. S tím, co Japonci v obraně hráli, jsem tam mohl suše nasypat 40 bodů. Ale na vítězství to stačilo," dodal Palyza.

České reprezentanty nyní čeká těžký úkol. "Bude to velké, v super atmosféře, skvělý zážitek pro nás i pro hráče. Těšíme se. Víme, že pokud chceme do Ria, určitě musíme porazit Srby, ať už v semifinále nebo ve finále. Nemáme tolik času na přípravu, ale známe Srby, každý je zná, mají opravdu velmi, velmi dobrý tým. Nemáme co ztratit. Chceme předvést to nejlepší," dodal kouč českého týmu Ronen Ginzburg.

Srbové opanovali svou skupinu

Ve druhé bělehradské skupině zvítězili Srbové podle očekávání nad Angolou a po vítězství 83:60 vyhráli svou skupinu. Vicemistři Afriky přitom favorita zaskočili a v první čtvrtině s ním díky přesné střelbě drželi krok.

Postupně ale začínalo mít Srbsko navrch, ve třetí části si vybudovalo klidný dvouciferný náskok a bez problémů si hlídalo vítězství. Dařilo se zejména Bogdanu Bogdanovičovi, který zaznamenal 12 bodů a osm asistencí. Nikola Jokič přidal 17 bodů.

Ve filipínském turnaji už ve skupině vypadl domácí výběr po prohře 80:89 s Novým Zélandem, přestože hvězda Filipín Andrey Blatche nastřílel 30 bodů. Kanada pak udolala Senegal 58:55. Africkému celku nepomohlo ani 16 bodů a deset doskoků Maurice Ndoura, hráče Realu Madrid.

Kvalifikace basketbalistů o postup na olympijské hry:

Bělehrad:

Skupina B: ČR - Japonsko 87:71 (23:14, 48:35, 69:51)

Nejvíce bodů: Palyza 22, Satoranský 11, Pumprla 9, Veselý, Benda a Auda po 8 - Cudži 18, Hiedžima 16, Takeuči 13. Fauly: 16:19. Trestné hody: 12/4 - 14/10. Trojky: 9:9. Doskoky: 43:35.

Skupina A: Srbsko - Angola 83:60 (30:23, 47:38, 69:51)

Turín:

Skupina A: Řecko - Mexiko 86:70 (15:16, 33:35, 60:48).

Skupina B: Chorvatsko - Tunisko 72:52 (12:12, 29:24, 51:36).

Manila:

Skupina A: Kanada - Senegal 58:55 (22:20, 33:28, 47:42),

Skupina B: Nový Zéland - Filipíny 89:80 (21:17, 38:31, 60:53).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy