Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi v generálce na kvalifikaci o Rio smetli Mexiko

Praha - Čeští basketbalisté v generálce na olympijskou kvalifikaci porazili Mexiko 82:53. Proti dalšímu účastníkovi bojů o Rio de Janeiro předvedli v Praze na Královce velmi dobrý výkon a už v poločase vedli o 20 bodů. 

Jan Veselý v utkání proti Mexiku
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Povzbuzuje nás to kvůli tomu, že jsme hráli dobře, přestože jsme spolu teprve třetí den. Je ale stále co zlepšit. Obrana je výborná, ale v útoku ještě nemáme dobré hledání prostoru a ještě nejsme tak sehraní. Pomáhá nám ale dobrá parta a sebevědomí," řekl Tomáš Satoranský.

Češi ukázali výrazné zlepšení oproti úternímu utkání s Tuniskem, navíc už hrál i Pavel Pumprla, který se zotavil po operaci. Soupeře, který přijel bez své největší hvězdy Gustava Ayóna z Realu Madrid, přehrávali a jejich vedení rychle narůstalo. Zvláště když se ve druhé čtvrtině rozstřílel David Jelínek a dal za sedm minut deset bodů.

Ani to ale Jelínkovi nepomohlo, aby se dostal do konečné nominace na kvalifikaci. "Nebral jsem to tak, že bojuji o nominaci. Chtěl jsem hrát svůj basketbal, dostával jsem se víc k míči, od začátku mi to tam padalo, cítil jsem se dobře," řekl Jelínek.

Ve druhé půli už Mexičané hru vyrovnali, ovšem i proto, že trenér Ronen Ginzburg začal dávat více prostoru celému kádru. Byla to pro něj totiž poslední šance ověřit si výkonnost hráčů před závěrečným zúžením kádru o tři hráče.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští basketbalisté v generálce na kvalifikaci smetli Mexiko

V poslední čtvrtině Češi už soupeře opět přehráli a pozitivně se naladili na cestu do Bělehradu, kam odcestují v sobotu. Pátého července pak vstoupí do bojů o Rio zápasem proti Lotyšsku.

"Bylo vidět, že se známe, na hřišti nám stačila chvilka a zase jsme hráli dobře. Snad se budeme zlepšovat zápas od zápasu a dotáhneme to minimálně do finále na ten superzajímavý zápas, ve který všichni doufáme," řekl Pumprla. "Nemůžeme mít jiné ambice než vyhrát miniskupinu a utkat se s Portorikem o finále. Stát se může cokoli. Každopádně jedeme s nejvyššími ambicemi," dodal.

Právě dnešní zápas byl pro Čechy zajímavou prověrkou před možným duelem s Portorikem, jelikož Mexiko s ním nedávno prohrálo o jediný bod. "Víme, že s nimi hráli vyrovnaný zápas ve finále Středoamerických her. Věřím, že když na ně zatlačíme rychlými protiútoky jako dnes na Mexiko, budeme je schopní přejet. Ale hrozně předbíháme. Musíme nejdřív vyhrát skupinu," dodal.

Nejlepším českým střelcem byl dnes s 15 body David Jelínek. Jan Veselý k tomu přidal 14 bodů, pět doskoků a tři bloky. Druhý z klíčových hráčů Tomáš Satoranský nasbíral osm bodů a sedm asistencí.

ČR - Mexiko 82:53 (20:16, 44:24, 62:41)

Nejvíce bodů: Jelínek 15, Veselý 14, Schilb 12, Pumprla 9 - Mata 11, Stoll 10, Giron 9. Fauly: 14:21. Trestné hody: 19/12 - 9/4. Trojky: 10:5. Doskoky: 31:31. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy