Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Excelentní LeBron James pomohl Clevelandu vyrovnat finále NBA

Cleveland - O mistrech NBA rozhodne až sedmý zápas. Basketbalisté Clevelandu doma porazili obhájce titulu Golden State 115:101 a vyrovnali finálovou sérii na 3:3. Rozhodující utkání se bude hrát v neděli v Oaklandu v hale šampionů Warriors.

Utkání Cleveland - Golden State
zdroj: AP autor: Bob Donnan

O další zápletku se postaral znovu především LeBron James. Ve druhé půli střelecky podržel tým Clevelandu a celkově 41 body a 11 asistencemi dovedl domácí ke třetímu bodu v sérii, v níž přitom Cavaliers prohrávali už 1:3. Nyní jsou naopak stále ve hře o první mistrovský titul v klubové historii.

Hráči Golden State ve čtvrtečním šestém finále vůbec nezachytili začátek a v celém zápase ani jednou nevedli. Cavaliers ovládli první čtvrtinu 31:11 a dlouho se zdálo, že je soupeř vůbec nepotrápí.

Ve třetí části se však rozstřílel Klay Thompson a před poslední čtvrtinou Warriors prohrávali jen o devět bodů. Větší drama ale James nepřipustil. Na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny nastřílel osmnáct bodů Clevelandu v řadě.

James dal podruhé za sebou 41 bodů a stal se po Shaquilleovi O'Nealovi prvním hráčem od roku 2000, který ve finále dvakrát za sebou překonal hranici 40 bodů. Kyrie Irving k výhře pomohl 23 body a pod oběma koši kraloval Tristan Thompson s 15 body a 16 doskoky.

Cleveland je teprve třetím celkem v historii NBA, který si vynutil ve finále sedmý zápas, přestože v sérii prohrával 1:3. New York Knicks v roce 1951 ani Los Angeles Lakers v roce 1966 ale obrat nedokonali.

Utkání nedohrál rozehrávač Warriors Stephen Curry, jenž se poprvé od prosince 2013 vyfauloval a ještě si vykoledoval technickou chybu a musel předčasně do šatny. Curry byl s 30 body nejlepším střelcem hostů, ale přidal jedinou asistenci.

Nejužitečnější hráč posledních dvou ročníků NBA se po svém vyfaulování hodně zlobil na rozhodčí a vzteky mrštil o zem chráničem zubů. "Kyrieho ani LeBrona jsem nefauloval," protestoval proti posledním dvěma odpískaným osobním chybám. "Samozřejmě je to frustrující vyfaulovat se ve čtvrté čtvrtině takového zápasu a nemoci pomoct spoluhráčům. Ale na další zápas budu připravený," řekl Curry.

LeBron James a Stephen Curry
zdroj: USA TODAY Sports autor: Ken Blaze

Klay Thompson dal 25 bodů, náhradník Leandro Barbosa přispěl 14 body, jinak se hráči Warriors neprosadili. Harrison Barnes netrefil jedinou z osmi střel a dohrál bez bodu, Andrého Iguodalu trápily potíže se zády a zůstal na pěti bodech. Draymond Green, který kvůli trestu nehrál v minulém zápase, nasbíral osm bodů a 10 doskoků.

Cavaliers se mohou zapsat do historie a Jamesovi nijak nevadí, že se bude hrát na soupeřově palubovce. "Sedmý zápas - to jsou jedny z nejkrásnějších dvou slov. Hrál bych to kdekoli," prohlásil dvojnásobný šampion s Miami, který touží vybojovat historický titul pro klub, v němž v NBA začínal. "Chceme dopřát titul Clevelandu, Ohiu, našemu klubu. O tom to celé je, o to se snažíme," řekl trenér Tyronn Lue.

Cleveland - Golden State 115:101 (31:11, 59:43, 80:71)

Nejvíce bodů: James 41, Irving 23, T. Thompson 15, Smith 14 - Curry 30, K. Thompson 25, Barbosa 14. Trestné hody: 32/25 - 29/20. Trojky: 10:15. Doskoky: 45:35. Diváci: 20.562. Stav série: 3:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články