Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zídek lituje neúspěchu Veselého: Strašně jsem to Honzovi přál

Praha - Pouhé dvě vteřiny dělily basketbalistu Jana Veselého od zisku titulu v Evropské lize. Jenže i kvůli tomu, že jeden z nejlepších hráčů uplynulé sezony Euroligy neproměnil hned devět šestek, nakonec Fenerbahce Istanbul prohrálo ve finále s CSKA Moskva 96:101 po prodloužení. Hodně to mrzelo i Jiřího Zídka, jednoho ze dvou českých vítězů nejlepší evropské soutěže. Ten si přál, aby se Veselý přidal k němu a Luboši Bartoňovi.

Jan Veselý a Jiří Zídek
zdroj: ČTK autor: David Šváb

"Strašně jsem mu to přál, stejně jako bych to přál kterémukoli z českých kluků. Mrzelo mě, že se sem nedostal i Tomáš Satoranský. Honzovi jsem to přál ale i za to, jaká těžká léta prožíval v NBA. Sám vím, jak to pak měl těžké, ale nabral sebevědomí. A teď byl kousek od titulu," řekl Zídek.

První Čech v NBA a současný místopředseda České basketbalové federace byl v Berlíně jako komentátor Euroligy. Sám zažil mnoho velkých bitev, ale finále Fenerbahce s CSKA považuje za jeden z největších zážitků. I proto, že v poločase CSKA vedl po skvělém výkonu o 20 bodů, ale Fenerbahce se dokázalo vrátit do hry a v závěru sahalo po vítězství, které mu odepřel dvě vteřiny před koncem Viktor Chrjapa.

"Bylo to strhující. Tohle byl příklad toho, že basketbal je nejdynamičtější hra na světě. V první půli to vypadalo, že Fenerbahce nemá šanci, ale ve druhé jeho hráči ukázali obrovský charakter a byli velmi blízko tomu, aby vyhráli," uvedl Zídek.

O to více mu bylo Veselého líto a chápal, že byl po utkání tak zklamaný, že odmítl mluvit s médii. "Je to těžké. Honza byl pro Fenerbahce velice platným hráčem, ale byla tam ta složitá věc, že nedal devět šestek. To nejde vymazat," řekl Zídek. "Nikdo mu už ale neodpáře, že byl v první pětce Euroligy, což je velký úspěch. Bude se muset přes tohle dostat, ukázat sílu charakteru a na tohle zapomenout," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Smutný Veselý po finále Euroligy nechtěl mluvit s novináři

Veselý má podle něj za sebou mimořádnou sezonu i bez titulu, což potvrdil i ve Final Four. "Mám k němu jen jedno slovo, smekám. Šest týdnů byl mimo a pak v semifinále týmu hodně pomohl. Celou sezonu měl výbornou," řekl Zídek.

Prospělo mu prý to, že mu trenér Željko Obradovič zvedl sebevědomí pošramocené třemi roky v NBA, kde se neprosadil. "Teď se dostal do naprosto jiné herní pohody. Když byl v NBA, byla to velmi těžká část jeho kariéry. Byl jsem v ní taky. Je to chvíle, kdy si myslíte, že už druhý den ráno nevyjde slunce. Je to naprostá frustrace a nedůvěra ve vlastní dovednosti a zkušenosti. Tam Honza byl," řekl Zídek.

"Teď ale dostal nový život, velkou roli hraje i kouč Obradovič, který mu pomohl v tom, že mu vrátil sebedůvěru a Honza je ve formě, ve které je. Když teď s Honzou mluvíte, je pozitivně a bojovně naladěný, čiší z něj energie," dodal.

Proto má prý Veselý nyní větší šanci se v NBA prosadit, pokud se tam rozhodne vrátit. "Je to jen jeho volba. Myslím, že v současné chvíli hraje za jeden z nejlepších evropských týmů, zajištění a podmínky jsou srovnatelné s NBA, takže je to jen na Honzovi. Může si vybírat z toho, jestli zůstat v Evropě a být základním hráčem Euroligy, nebo jít zpět do NBA. To jsou perfektní výběry. To jsou problémy, které by chtěl řešit každý basketbalista," uvedl Zídek.

Titul CSKA považuje za zasloužený. "Za finále i za celou sezonu. Měli problém na pivotech, kde měli zranění, ale ukázalo se, že současný basketbal rozhodují rozehrávači. A ty mají skvělé," ocenil Zídek Nando de Cola a Miloše Teodosiče.

A to prý CSKA toužil svou rozehrávku ještě posílit o Satoranského, jenž se ale rozhodl zůstat v Barceloně, které se upsal do roku 2020. "Vím, že CSKA mělo eminentní zájem o jeho služby, ale on řekl, že je spokojený v Barceloně i co se týče života. Není to jen o nabídce vysokého kontraktu. Tomáš ani nechtěl mluvit o tom, že by neprodloužil v Barceloně," uvedl Zídek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články