Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Spor o Euroligu pokračuje. FIBA suspendovala 14 basketbalových asociací

Istanbul - Vedení evropské basketbalové federace FIBA Europe suspendovalo 14 členských svazů včetně basketbalových velmocí Španělska, Ruska či Srbska. Jde o důsledek dlouhodobého sporu mezi FIBA a pořadatelem Evropské ligy mužů, kterou se FIBA snaží začlenit do svých struktur, jelikož v současném formátu se jedná o téměř uzavřenou soutěž pro bohaté kluby.

Basketbalová Euroliga
zdroj: EPA autor: Carlo Ferraro

FIBA Europe v březnu vyzvala asociace, že pokud budou podporovat "agresivní a ilegální" chování společnosti ECA organizující Euroligu, nebudou se moci účastnit soutěží evropské federace.

K suspendaci FIBA sáhla hned u 14 asociací. Kromě Španělska, Ruska a Srbska se to týká i Chorvatska, Litvy, Řecka, Itálie, Izraele, Černé Hory, Makedonie, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Polska a Turecka.

Postiženým asociacím hrozí, že pokud se situace neurovná, nebudou se moci účastnit příští rok mistrovství Evropy. Česká basketbalová federace od začátku podporuje novou Ligu mistrů, kterou připravuje FIBA Europe.

Utkání Fenerbahce - CSKA
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

FIBA Europe a vedení Euroligy vedou dlouholetý spor, který nyní řeší i Evropská komise. Funkcionářům FIBA se nelíbí, že Euroliga je v podstatě monopol řízený silnými kluby v čele s Barcelonou.

Do středy 20. dubna mají asociace možnost se vyjádřit, to znamená vyhovět požadavku federace a odhlásit se z Evropské ligy. Pokud se tak nestane, mohla by FIBA ještě přitvrdit a v krajním případě země vyloučit i z kvalifikace pro olympijské hry.

Německý svaz už obdržel dopis, zda by byl připraven uspořádat kvalifikační turnaj, kdyby bylo potřeba. Pořadatelství mají Filipíny a dvě ze suspendovaných zemí Itálie a Srbsko, kde má hrát i Česko.

Německo stejně jako Česko usilovalo o pořadatelství, ale neuspělo, čímž přišlo o poslední šanci na olympiádu. Nyní se mu však překvapivě rýsuje naděje.

"Je pravda, že jsme dostali dopis. Ale neumím si představit, že by skutečně byly některé národy vyloučeny," řekl šéf německého svazu Ingo Weis.

O pořadatelství kvalifikačního turnaje původně usilovalo i Česko. ČBF však podle generálního sekretáře Michala Konečného zatím podobný dopis nepřišel. Není však vyloučeno, že by v případě vyřazení Srbska a Itálie nabídka přišla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články