Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Basketbalisté odehrají kvalifikaci v Bělehradě, čekají je Japonci a Lotyši

Mies (Švýcarsko) - Čeští basketbalisté budou o postup na olympijské hry bojovat na turnaji v Bělehradě, v cestě do Ria de Janeiro jim tak stojí silné Srbsko. Na něj ovšem narazí až v případě postupu do finále, nejprve budou muset přejít v základní skupině B přes Japonsko a Lotyšsko. Na olympijské hry postoupí pouze vítězové tří kvalifikačních turnajů. Češi si místo v kvalifikaci zajistili díky sedmé příčce na mistrovství Evropy.

Utkání Srbsko - Česko
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

"Místo není tak sympatické. Hrát v Srbsku nikdy není snadné. Rozhodně to není lehký los. Ale na turnaji tohoto typu, kdy se během šesti dnů odehrají čtyři zápasy, se může stát cokoli. Nejprve musíme postoupit z miniskupiny a pak se utkat se Srbskem," prohlásil bezprostředně po losu trenér české reprezentace Ronen Ginzburg.

To kapitán Jiří Welsch byl s losem spokojenější. "Los je to velmi dobrý. Alespoň co se týká té miniskupiny. Samozřejmě je tam to jedno velké 'ale', a sice to, že v cestě za postupem stojí Srbsko, které navíc hraje doma. To je ze všech těch možností asi to nejtěžší, co jsme mohli dostat. Mají spolu s Francií nejlepší tým v kvalifikaci. Je to velmi těžká překážka, ale jinak byl los příznivý. Musíme jít krok za krokem a uvidíme," řekl zkušený rozehrávač.

Češi mohli být nalosováni do skupiny na Filipínách, nakonec jim ale los přisoudil Bělehrad, kde se bude hrát v největší basketbalové hale v Evropě Kombank Areně pro téměř 25 tisíc fanoušků. Srbsko je jasným favoritem na postup, český tým se jim v tom však pokusí zabránit. Na loňském mistrovství Evropy se Srby svedl poměrně vyrovnanou bitvu ve čtvrtfinále, v poslední čtvrtině však neudržel krok a prohrál 75:89.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistům stojí v cestě na olympiádu Srbsko

"Je dobře, že jsme si ukázali, že s nimi jsme schopni hrát vyrovnaně, a v případě, že se vše sejde, tak je třeba i porazit. Hráči si jdou za svým snem zahrát si na olympiádě a udělají pro to všechno," řekl manažer reprezentace Michal Šob.

Nejprve si však budou muset svěřenci trenéra Ronena Ginzburga poradit s Lotyšskem a Japonskem, tedy dvěma celky, které z loňska také velmi dobře znají. S Japonci se utkali v přípravě a vyhráli 86:71. Na Lotyše pak dvakrát narazili na ME. V základní skupině prohráli 65:72, v duelu o sedmé místo ale pobaltského soka jasně přehráli 97:70.

"S Japonci jsme hráli v přípravě a byla to jasná záležitost. To by měl být soupeř, kterého bychom měli přehrát. Lotyši jsou dobrý tým, navíc jim na Evropě chyběl Kristaps Porzingis, který teď hraje skvěle v NBA a kvalifikaci si nenechá ujít," uvedl Welsch.

Výhodou českého celku by mohlo být i to, že klíčový hráč Jan Veselý má v Bělehradě svůj druhý domov a jako bývalý hráč Partizanu Bělehrad je tam stále velmi populární. Češi by tak mohli mít díky němu i podporu tamních fanoušků.

"Honza bude hodně rád, že hrajeme v Bělehradě. Myslím si, že se modlil, aby to takhle dopadlo. Věřím, že lidi přijdou Honzu podpořit a může to pro nás být obrovská výhoda. To by se nám na Filipínách nestalo," prohlásil Šob. "Ale na druhou stranu do Ria je jen jedna vstupenka, a to znamená porazit Srbsko. A pokud s ním budeme hrát o postup, tak to bude jeden z nejtěžších zápasů, jaký dnes jde hrát," dodal.

Podle trenéra Ginzburga je však los nejlepší pozvánkou pro české fanoušky, aby tým přijeli podpořit. "Los musel fanoušky potěšit, jelikož nemusí cestovat až na Filipíny. Věřím, že do Bělehradu dorazí a pomohou nám. Hraje se v obří hale, bude tam bláznivá atmosféra, něco takového se jen tak nezažije," dodal Ginzburg.

Los kvalifikačních turnajů o postup na OH (4.-10. července):

Turnaj v Manile (Filipíny):
Skupina A: Kanada, Senegal, Turecko.
Skupina B: Francie, Filipíny, Nový Zéland.

Turnaj v Bělehradě (Srbsko):
Skupina A: Srbsko, Angola, Portoriko.
Skupina B: Česko, Japonsko, Lotyšsko.

Turnaj v Turíně (Itálie):
Skupina A: Řecko, Írán, Mexiko.
Skupina B: Itálie, Tunisko, Chorvatsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články