Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

FIBA přijala suspendované Rusko zpět, nově potrestala Mexiko

Mies (Švýcarsko) - Mezinárodní basketbalová federace FIBA definitivně přijala zpět do svých řad ruský svaz. Suspendace RFB kvůli dlouhodobým sporům o jeho vedení trvala od konce července. Původně měla mít za následek vyloučení všech reprezentací z mezinárodních soutěží, ale ještě v srpnu byl trest částečně zmírněn tak, aby mohl mužský národní tým startovat na mistrovství Evropy. 

Rusové jsou zpět
zdroj: ČTK autor: Janikov Martin

Nyní FIBA oznámila, že trest definitivně a s okamžitou platností ruší. Vedení světového basketbalu přesvědčila zpráva kontrolní komise, podle níž ruský svaz zjednal nápravu v klíčových bodech včetně demokratické a transparentní srpnové volby prezidenta, kterým se stal bývalý hvězdný pivot NBA Andrej Kirilenko. Ruský svaz také v polovině listopadu přijal nové stanovy, které jsou v souladu s předpisy FIBA.

Nově naopak čelí trestu mexická federace. FIBA ji suspendovala kvůli vměšování politiky do chodu svazu. V ohrožení je tak účast Mexičanů v olympijské kvalifikaci, jež bude rozlosována v lednu a jejímž účastníkem bude i Česká republika.

Protože podle agentury AP není basketbal v Mexiku jediným sportem, který má podobný problém, bude se situací v zemi a možným podobným postihem zabývat i Mezinárodní olympijský výbor na zasedání v Lausanne 8. až 10. prosince. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články