Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sezona rekordů v NBA. Po Golden State se může do historie zapsat i Philadelphia

New York - Hned dva rekordní zápisy do svých historických statistik během jediného týdne může udělat basketbalová NBA. Obhájci titulu z Golden State úterní drtivou výhrou nad Los Angeles Lakers vylepšili nejlepší start do sezony na 16 vítězství v řadě. Zrcadlově opačnou statistiku má na kontě nejslabší celek soutěže Philadelphia, která navíc v součtu s minulým ročníkem prohrála už 26 utkání za sebou a vyrovnala tak vlastní nelichotivý rekord.

Basketbalisté Philadelphie
zdroj: AP autor: Wilfredo Lee

Dosud nejlepší vstup do sezony měly týmy Washingtonu (v roce 1948) a Houstonu (1993), které NBA zahájily sérií 15 vítězství. Warriors stanovili nový rekord poté, co deklasovali Los Angeles Lakers 111:77, a mohou šňůru protáhnout o další utkání v pátek ve Phoenixu.

Velký podíl na šestnáctém triumfu v řadě měl opět Stephen Curry. Hvězda Warriors a nejužitečnější hráč uplynulé sezony nastřílel Lakers 24 bodů a připsal si devět asistencí, přitom vůbec nezasáhl do poslední čtvrtiny. Od začátku sezony přitom týmu Warriors chybí hlavní trenér Steve Kerr, který se zotavuje po operaci zad.

Sport
zdroj: ČT4

Při Kerrově absenci vede tým úřadujících šampionů asistent Luke Walton, který se dočkal rekordní výhry symbolicky proti Lakers, s nimiž získal dva tituly jako hráč. "Jednou prohrajeme, je přirozené, že to jednou přijde," řekl Walton. "Vždycky je to mimořádný úspěch, když se podaří něco, co nikdo předtím nedokázal. Ale ta dominance nebude trvat všech 82 zápasů," dodal Curry.

Warriors se stali šestým týmem v historii, který dokázal vyhrát 20 zápasů za sebou v základní části, sérii zahájili už v minulém ročníku. A mohou nadále útočit na další dva rekordy NBA - absolutně nejdelší šňůru výher (33) a celkový počet vítězství v sezoně (72).

Philadelphia čeká na vítězství osm měsíců, prohrála už pošestadvacáté

Ve zcela opačné situaci se ocitla Philadelphia. Sixers nestačilo ani jedenáctibodové vedení z úvodu poslední čtvrtiny zápasu k zisku prvního vítězství v sezoně NBA. Nejslabší tým ligy prohrál v Bostonu 80:84 a spolu s minulým ročníkem už čeká na výhru 26 zápasů. Naposledy se hráči Philadelphie radovali z vítězství přesně před osmi měsíci, když uspěli 25. března na palubovce Denveru.

Sixers vyrovnali negativní rekord nejen NBA, ale všech vrcholných amerických profesionálních soutěží. Už v sezoně 2013/14 zažili přesně takto dlouhou šňůru porážek, s nimi se o rekord dělí také Cleveland (2010/11) a v sedmdesátých letech totéž potkalo hráče Tampy Bay Buccaneers v lize amerického fotbalu NFL. V tomto ročníku už svěřenci Bretta Browna nasbírali 16 proher a jen dvě je dělí od rekordu New Jersey ze sezony 2009/10.

Podobně vstoupili Sixers do ligy i před rokem, tehdy se jejich série zastavila na čísle 17. "U kolika takových sérií jsem už byl? Nechci to vědět," řekl trenér Brown, který je u týmu třetím rokem. Další pokus o ukončení černé série budou mít Sixers v pátek v Houstonu, který se v úvodu sezony také hodně trápí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články