Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Veselý: Prohra se Srbskem mrzí, ale nemáme se za co stydět

Lille - Čeští basketbalisté hráli s favorizovaným Srbskem ve čtvrtfinále velmi dlouho vyrovnaný zápas, na vicemistry světa ale nakonec nestačili. Podle Jana Veselého se reprezentace nemá za co stydět a se Srby odehrála dobrý zápas. Pro Veselého byl přitom duel se Srbskem prestižní, tři roky totiž strávil v Partizanu Bělehrad. Čechy nyní čeká klání o olympiádu v Riu proti Itálii, které můžete sledovat od 18:30 na ČT sport a na našem webu.

Utkání Srbsko - Česko
zdroj: Reuters / POOL New

"Drželi jsme se. Srbové jsou tady adepti na zlato a myslím, že jsme proti nim odehráli dobrý zápas. Nemusíme se vůbec stydět. Bojovali jsme až do konce," hodnotil po utkání Veselý. "Můžeme mít hlavu jen nahoře, s naší hrou můžeme být spokojení. Srbové jsou tady nejlepší tým a jsem rád, že jsme zvládli s nimi odehrát takový zápas," dodal.

Porážka ho sice jako každá jiná mrzela, ale důležité podle něj je hlavně to, že tým potvrzuje dobré výkony. "Prohra samozřejmě mrzí, ale Srbové jsou prostě lepší. I tak jsme odehráli naši hru, dali do toho maximum, ale prostě to nestačilo," řekl Veselý.

Sám má k Srbsku velmi blízko, jelikož tam basketbalově vyrůstal. O to prestižnější zápas to pro něj byl. "Užíval jsem si to od první minuty. Jsem rád, že jsem takový zápas mohl hrát a že jsme ho mohli hrát jako Česko. Určitě výborný pocit," poznamenal. "S některými kluky ze Srbska jsem si povídal během zápasu. Takové hecovací věci. Zápas jsem si užil se vším všudy," dodal Veselý, který umí plynně srbsky.

Pýcha nebo hrdost

"Mohu být na svůj tým jen pyšný, že jsme s tak silným a talentovaným protivníkem vydrželi ve hře 33 minut," řekl po utkání Tomáš Satoranský. "Srbové hráli velmi agresivní obranu, která nám dělala problémy, ale přesto jsme si s tím poradili a drželi jsme se ve hře. Na konci
ale Srbové ukázali svůj talent, dali těžké střely a my už jsme neměli odpověď. Proto jsme prohráli, ale jak říkám, jsem na své spoluhráče hrdý za náš výkon," dodal.

Podobné pocity prožíval i kapitán Jiří Welsch. "Nevím, jestli přímo hrdost, teď mám spíše takový neutrální pocit. Ani radost, ani zklamání. Musím uznat, že jsme prohráli proti lepšímu týmu," řekl nejzkušenější český hráč. "Srbové předvedli to, co neukázali Chorvati. Mají individuální talent a navíc dokážou hrát skvěle jako tým a my je nedokázali zastavit. Tentokrát jsme neukázali takovou obranu, dostali jsme 89 bodů a to je těžké vyhrát," dodal.

Síly ještě jsou

Veselý věří, že výkon ze zápasů s Litvou, Chorvatskem a Srbskem bude český tým schopen zopakovat i ve čtvrtečním duelu o umístění. Výhra by totiž znamenala účast v kvalifikačním turnaji o olympijské hry. "Samozřejmě nebude problém s motivací. Myslím, že když budeme hrát stejný zápas jako v neděli s Chorvatskem a dneska se Srby, tak kvalifikaci můžeme udělat," věřil Veselý.

Za problém nepovažuje ani docházející síly po dlouhém a náročném turnaji. "Jsme tady šest dní, hráli jsme teprve druhý zápas, síly jsou. I když jsme toho odehráli dost, dáme se do kupy. Není se na co šetřit," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články