Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Litva je v semifinále, Češi narazí na Itálii

Lille - Čeští basketbalisté se v zápase poražených čtvrtfinalistů mistrovství Evropy utkají ve čtvrtek o účast v olympijské kvalifikaci s Itálií, která podlehla Litvě 85:95 po prodloužení. Litvu, která v základní skupině porazila Česko rovněž až po prodloužení, tak čeká semifinálová bitva se Srbskem. Přímý přenos utkání o páté místo vysílá ve čtvrtek od 18:20 ČT sport a náš web.

Litevští basketbalisté
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

"V dnešním basketbale rozhodují maličkosti a toto čtvrtfinále to jen potvrdilo. Byl to zápas nahoru dolů s neskutečnými individuálními výkony na obou stranách. Můžeme se jen těšit na náš zápas s Itálií," řekl asistent trenéra českého národního týmu Lubomír Růžička.

Oba celky svedly mimořádně vyrovnané utkání, po čtvrtinách byl rozdíl vždy maximálně jednoho bodu. V posledních deseti minutách normální hrací doby však měla mírně navrch Litva, kterou táhli Jonasové Valančiunas a Mačiulis. Třicet vteřin před koncem ale srovnal Danilo Gallinari a zařídil prodloužení.V něm dal stejně jako v základní skupině v prodloužení s Českem důležitou trojku Mantas Kalnietis a Valančiunas získal minutu před koncem Litvě sedmibodové vedení, které už Itálie nezvrátila.

Přál jsem si Litvu, řekl Welsch

"Věřil jsem, že budeme hrát s Litvou. Přál jsem si to z jediného důvodu. Chtěl jsem odvetu za ten poslední zápas v základní skupině," mrzelo kapitána české reprezentace Jiřího Welsche. "Mně to bylo fuk, proti komu hrajeme. Myslím, že když budeme hrát stejný zápas jako v neděli s Chorvatskem a dneska se Srby, tak kvalifikaci můžeme udělat," dodal Jan Veselý.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi ve čtvrtfinále nestačili na Srby

"Itálie je vynikající celek, který má hru založenou na individuálních činnostech jednotlivců. Všichni čtyři hráči z NBA Gallinari, Belinelli, Bargnani a Gentile tvoří neskutečnou individuální sílu. Výborně pohybují míčem na útočné polovině a jsou velmi ofenzivě laděni. Čeká nás těžké utkání, ale doufám, že vidina olympijské kvalifikace je motivací pro nás pro všechny a že odvedeme výkon, který nás tam posune," dodal Růžička. Češi naposledy hráli s Itálií v roce 2012 v kvalifikaci o Eurobasket. Doma prohráli 53:63, venku 56:68. Tehdy však hráli bez Jana Veselého.

ITÁLIE

Postavení na žebříčku FIBA: 21. místo

Největší úspěchy:

- OH: 1980 a 2004 - stříbro

- ME: 1983 a 1999 - zlato; 1937, 1946, 1991 a 1997 - stříbro; 1971,                                    1975, 1985 a 2003 - bronz

Největší opory: Danilo Gallinari, Marco Belinelli, Alessandro Gentile

Trenér: Simone Pianigiani

Vzájemná bilance(od 1993): 19 utkání, tři výhry ČR, 16 výher Itálie

- země s bohatou basketbalovou tradicí, má dvě medaile z olympijských her a deset z mistrovství Evropy; posledním cenným kovem je stříbro z OH 2004 v Aténách, kde Italové ve finále podlehli Argentině; na předchozím ME ve Slovinsku skončili osmí, na loňské MS se neprobojovali; Češi mají s Italy silně negativní bilanci, naposledy s nimi dvakrát prohráli v kvalifikaci předloňského ME

Hlavní zprávy

Nejčtenější články