Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češi si o medaile nezahrají. Ve čtvrtfinále je zastavili Srbové

Lille (Francie) - Čeští basketbalisté dlouho drželi naději na semifinále mistrovství Evropy. S vicemistry světa ze Srbska reprezentace po tři čtvrtiny zápasu hrála vyrovnanou partii, v poslední části ale kapitulovala a soupeř rozhodl o výhře 89:75. Přesto národní tým dosáhl na nejlepší výsledek v samostatné české historii a stále je ve hře o účast na olympijských hrách. Ve hře o Rio je ve čtvrtek čeká souboj s Itálií, utkání můžete sledovat od 18:30 na ČT sport a na našem webu.

Utkání Srbsko - Česko
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

Oba týmy se od začátku prezentovaly výbornou obranou. Češi nasadili na tvůrce hry Srbů Miloše Teodosiče obranáře Pavla Pumprlu a za prvních pět minut dali Srbové jen pět bodů. Na druhé straně zase byl velmi dobře bráněn Tomáš Satoranský a celý český tým byl pod velkým tlakem protihráčů. Nejlépe se s ním vyrovnal Blake Schilb, který dal za první čtvrtinu 11 bodů a táhl šňůru 9:0, po které se Češi ujali vedení 12:5.

Srbové však přidali v obraně a brzy získali vedení na svou stranu. Navíc se rozehrál Teodosič, který rozdával velmi dobré přihrávky, a problémy české obraně dělali i střídající pivoti Miroslav Raduljica a Zoran Erceg. Češi se však nadále drželi ve hře a i přes kvalitní soupeřovu obranu se jim dařilo v útoku. Jan Veselý každou sebemenší nepozornost protihráčů využíval k rychlým střelám, aby nebyl včas zdvojen. Důležité trojky dali Pavel Houška a Vojtěch Hruban.

Srbsko ale mělo výhodu silnější lavičky, na které jsou jen hráči ostřílení Euroligou, a ti na body přehrávali české náhradníky. Když se k tomu přidávaly chyby při přihrávkách, zaviněné velkým tlakem srbské obrany, zdálo se, že soupeř v úvodu druhé půle odskočí. Zavelel ale do té doby velmi dobře bráněný Satoranský devíti body v řadě.

Srbům padaly i těžké trojky přes obránce a přece jen ve třetí části odskočili na dvouciferný rozdíl. Jenže znovu se blýskl Satoranský: trojkou, energickou smečí a přihrávkou na Veselého zařídil, že se do poslední části šlo pouze s čtyřbodovým mankem. Celkem dal za třetí čtvrtinu 14 bodů.

Češi se drželi až do 33. minuty, pak dal ale těžkou trojku v poslední vteřině útoku Nemanja Bjelica a nájezd s faulem Teodosič, Srbové znovu odskočili na dvouciferný rozdíl a výhru už nepustili. Nic už s tím nenadělali ani skvěle hrající Satoranský s Veselým. 

Je nám líto, video expirovalo.
Povedené a důležité momenty českého týmu ve čtvrtfinále se Srbskem

Srbsko - ČR 89:75 (21:21, 45:42, 67:63)

Nejvíce bodů: Erceg 20, Raduljica 16, Bjelica 14, Teodosič 12 - Veselý 23, Satoranský 20, Schilb 11. Rozhodčí: Christodulu (Řec.), Latiševs (Lot.), Mogulkoc (Tur.). Fauly: 21:21. Trestné hody: 24/20 - 18/13. Trojky: 7:6. Doskoky: 33:29. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články