Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Zradila je střelba. Jako by byl na koši poklop, řekl Welsch

Riga - Čeští basketbalisté ani ve třetím utkání na mistrovství Evropy herně nepropadli, ale oproti předchozím dvěma vítězstvím je proti Lotyšsku zradila střelba. Podle kapitána Jiřího Welsche se dostali do fáze, že už měli pocit, jako by na koši byl neviditelný poklop.

Jiří Welsch
zdroj: ČT sport autor: Vít Šimánek

"Když nepadne jedna, druhá, pátá střela, tak se to pak nabaluje, a na tým sedá nejen fyzická, ale i trochu psychická deka. Člověk přemýšlí, jako by byl na koši nějaký poklop a ten míč tam neprojde," řekl Welsch. Sám nedal ani bod.

Nedařilo se ani Pavlu Pumprlovi, který dal v neděli Ukrajině 17 bodů. "Bohužel i takové zápasy se stávají a já toho byl zářný příklad. V první půli jsem se cítil dobře, ale ve druhé jako bych ten balon necítil. Nedokážu si to vysvětlit. Lehlo to na nás na všechny," prohlásil Pumprla.

Nejhůře se cítil ve chvíli, kdy neproměnil šest trestných hodů za sebou. "Na mě to po těch šestkách, které jsou hodně o hlavě, lehlo, a byl správný tah trenéra, že mě vystřídal, aby to mohl prolomit někdo jiný," dodal.

Nejen tragická střelba

Podle Welsche nemohla za porážku 65:72 jen špatná střelba z dálky. "Ta střelba je jen jasně viditelný důvod. Ale začalo to už ve druhé čtvrtině, kde jsme polevili i v obraně, nechali je dát do poločasu 40 bodů a otočit skóre," upozornil na jiný nedostatek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Lotyšsko - Česko s ohlasem

V útoku se pak prý projevilo i to, že Lotyši si na české basketbalisty připravili kombinovanou obranu, která jim nedovolila rychlé protiútoky ani snadné nájezdy do koše. "Dá se říct, že nás trochu zaskočili tím, že hráli napůl osobní obranu a napůl zónu. My jsme se tomu nepřizpůsobili dobře. Na druhou stranu jsme si ale vytvářeli pozice, jen jsme je neproměnili," řekl Welsch.

Připouští, že to bylo deprimující a nikdo v týmu si nevěděl rady. "V jednu chvíli za mnou přišel trenér a zeptal se, jestli mám nějaký nápad. A já neměl. Trenér se s tím snažil něco udělat, střídal, hledal někoho, kdo se chytne, vymyslet nějakou variantu systému, co máme, kde by se mohla objevit nějaká situace, přebrání, smeč, otevřená střela. Upřímně řečeno, dneska z toho nic nefungovalo," líčil Welsch.

Jako kapitána ho ale potěšilo, že i přes ofenzivní trápení tým bojoval až do konce a nevzdal se. "Těší to, a nejenom mě. Je to důležitá věc, hraje se i na skóre. Je to dobrá známka a svědčí to hlavně o charakteru hráčů. Největší zásluhu na tom měl Tomáš Satoranský, který v druhé půli neslezl z hřiště. Táhl to v obraně i v útoku. On to příkladem táhnul," řekl Welsch. Satoranský byl s 22 body a devíti asistencemi nejlepším českým hráčem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články