Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Divácký rekord a bouřlivá atmosféra. Jako na Balkáně, rozplýval se trenér Děčína

Děčín - Ačkoli basketbalisté Děčína ve druhém finále s Nymburkem prohráli jasně 61:87, po zápase se mohli cítit jako vítězové. Vestoje jim aplaudoval téměř vyprodaný zimní stadion. Svými výkony přilákali 4850 fanoušků, čímž vytvořili nový rekord Národní basketbalové ligy. V hledišti navíc vládla atmosféra, která je v Čechách mimořádná a blížila se spíše těm z tradičních basketbalových zemí, jako jsou Srbsko, Řecko či Turecko. 

Fanoušci Děčína v NBL
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

"Když jsem to viděl, tak jsem si připadal, jak kdybych byl s reprezentací někde na Balkáně," popisoval po utkání trenér Děčína Pavel Budínský, který v minulosti vedl národní tým. "Už jsem toho zažil hodně, ale tohle byla opravdu vynikající atmosféra. Není tak důležitý ani počet lidí jako vztah k basketbalu a ten je tu už dlouho veliký," chválil nymburský veterán Luboš Bartoň.

"Mám radost, že i u nás jsme schopni vytvořit takovou atmosféru. O to víc mě to těší, že já jsem v Děčíně v podstatě doma," řekl rodák z České Lípy, který v Děčíně odstartoval kariéru.

Děčín běžně hraje v hale Maroldovka, kam se však vejde zhruba 1500 fandů. Proto se vedení klubu rozhodlo využít prvního postupu do finále a odměnit fanoušky za vytrvalou podporu přesunem na zimní stadion, aby měli všichni možnost utkání vidět.

"Pokud se někdo divil, proč to děláme, tak skoro pět tisíc lidí mu dalo pádnou odpověď. Tohle byl nejkrásnější zápas, jaký jsem koučoval. Atmosféra byla neuvěřitelná. Klobouk dolů před fanoušky," řekl Budínský. "Kéž by se takových utkání hrálo více," dodal.

Přesun na zimní stadion vyšel klub na zhruba 120 tisíc korun. Mimo jiné musel přivézt z Prahy palubovku a pojízdné koše. Paradoxně šlo o vybavení, který využíval Nymburk v pražské Tipsport Areně při zápasech Evropského poháru a VTB ligy.

"Teď už je jasné, že se nám investice vrátí. Ale my jsme to nedělali kvůli penězům. I kdybychom na tom měli tratit, tak jsme to chtěli jako dárek pro naše fanoušky i hráče a jako prezentaci pro celý český basketbal," řekl manažer Děčína Lukáš Houser. "A jestli z toho budou peníze navíc, tak jen dobře, alespoň budou mít kluci na rozlučku se sezonou," dodal.

Těší ho však především to, že celá akce měla smysl. "Je to odměna pro celý klub. Pro hráče i pro nás z vedení, kteří jsme s tím měli strašně moc práce. Je vidět, že to za to stálo. Byl jsem až dojatý, když na začátku začal celý stadion fandit," dodal Houser.

Už nyní je jasné, že pokud by Děčín vyhrál ve středečním třetím finále v Nymburce a vrátil sérii zpět domů, znovu by se hrálo na zimním stadionu. "Je to domluvené. Myslím, že by bylo úplně narváno. Zpět do Maroldovky bychom se už nevešli," připustil Houser, který však o trvalém přesunutí neuvažuje. "To ne. Tohle je svátek, výjimečná situace. Tolik lidí by nechodilo na každý zápas," dodal.

Ačkoli 4850 fanoušků je rekordem české ligy, na klubový basketbal už v Česku přišlo mnohem více lidí. V roce 2008 dorazilo na utkání Poháru ULEB mezi Nymburkem a Zhořelcem do pardubické ČEZ Areny 10 460 diváků. Momentálně se však Nymburku ani v soubojích s euroligovými protivníky v čele s CSKA Moskva nedaří haly zaplnit.

"Bavili jsme se o tom s klukama. Je to asi i tím, že už jsme vyhráli několik titulů po sobě a lidé už si to tak nevychutnávají jako tady. Jsem hrozně rád, že jsem tu u toho mohl být," dodal Bartoň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články