Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Cleveland je prvním finalistou konference, zdolal Chicago

New York - Šest let trvalo basketbalistům Clevelandu, než se znovu probojovali do finále Východní konference NBA. Cavaliers, k nimž se před sezonou vrátil LeBron James, rozhodli o svém postupu v šestém utkání s Chicagem v poměru 94:73, a to přesto, že se jejich hlavní hvězdě příliš nedařilo při střelbě. V západní konferenci o vítězi semifinále stále není rozhodnuto, Houston dokázal vyrovnat v sérii s Clippers na 3:3 po výhře 119:107.

Zklamaný Joakim Noah z Chicaga
zdroj: AP autor: Nam Y. Huh

Cleveland uspěl přesto, že LeBronu Jamesovi nešla střelba. Hlavní hvězda Cavaliers proměnila jen sedm z 23 pokusů z pole a zápas zakončila s 15 body. K nim James přidal 11 asistencí a devět doskoků. Nejlepším střelcem vítězů byl náhradní rozehrávač Matthew Dellavedova, který dal 19 bodů. Chicago vedl s 20 body Jimmy Butler.

Hosté odehráli většinu zápasu bez klíčového rozehrávače Kyrieho Irvinga, který ve druhé čtvrtině za stavu 35:35 šlápl na spoluhráče Tristana Thompsona, otočil si levé koleno a musel odstoupit. Jen pár minut poté Cavaliers předvedli šňůru 20:2 a v poločase vedli o 14 bodů. Bulls už ve zbytku utkání nedokázali snížit ani na jednociferný náskok.

"Jsem trochu překvapený, jak jsme si zatím v play-off poradili. Dellavedova, Thompson, Love i Irving se do vyřazovacích bojů dostali poprvé. Chtějí hrát dobře, skvěle a každý den se připravují správným způsobem," chválil své spoluhráče James. O konferenční titul se Cleveland utká s vítězem série mezi Atlantou a Washingtonem.

Los Angeles Clippers vedli ve třetí čtvrtině nad Houstonem o 19 bodů a vypadalo to, že míří v klidu za postupem do finále Západní konference. Jenže Rockets se chytli na konci třetí části devíti body v řadě a v poslední čtvrtině deklasovali svého soupeře 40:15. Ještě šest minut před koncem zvýšil Chris Paul na 102:94 pro Clippers, ale poté přišla šňůra hostů 18:0. Další body domácích zařídil až 61 sekund před koncem opět Paul trestnými hody.

Obrat Houstonu je o to cennější, že se na něm téměř nepodílel jeho lídr James Harden, který v poslední čtvrtině odehrál jedinou minutu. Harden v celém zápase proměnil jen pět z 20 pokusů z pole, přesto díky trestným hodům nasbíral 23 bodů. Dwight Howard přidal 20 bodů a 23 doskoků. Josh Smith nastřílel v poslední části 14 ze svých 19 bodů. Clippers nestačilo 31 bodů a 11 asistencí Chrise Paula ani 28 bodů Blakea Griffina. O postupujícím z této série se rozhodne v neděli v Houstonu.

Výsledky semifinále konferencí NBA

Východní konference - 6. zápas: Chicago - Cleveland 73:94 (konečný stav série 2:4)
Západní konference - 6. zápas: LA Clippers - Houston 107:119 (stav série 3:3)

Zdroj
ČTK, nba.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články