Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

V nominaci basketbalistek nechybí Bortelová, Kulichová se omluvila

Praha - V širší nominaci basketbalistek na červnové mistrovství Evropy jsou dvě debutantky Barbora Kašpárková z IMOSu Brno a Kateřina Nováková z VŠ Praha. Do týmu trenéra Lubora Blažka se po loňské pauze vrací kapitánka Veronika Bortelová. Kromě Evy Vítečkové, která ukončila kariéru, chybí také obvyklá opora Petra Kulichová, jež se ze zdravotních důvodů omluvila.

"Petra dvanáct let pravidelně jezdila, ale teď požádala o volno, aby mohla doléčit dlouhodobé zdravotní potíže. Plně to chápu, a když těch omluvenek není více, tak to beru. Únava tam z její strany musí být. Pak by chyběla motivace, kterou by hráč měl mít," řekl Blažek. Proto se rozhodl na postu pivota poprvé vyzkoušet třicetiletou Kateřinu Novákovou.

Bývalá basketbalistka Hradce Králové a Trutnova byla v uplynulé sezoně druhou nejužitečnější hráčkou VŠ Praha s bilancí 10,9 bodu a 5,7 doskoku na utkání. "Kateřina je jedna z nejlepších českých pivotek v lize, do přípravy a do tréninků takovou hráčku potřebujeme. Uvidíme, jak se v týmu aklimatizuje a jak zabojuje o nominaci," řekl Blažek. Šanci dostává i Kamila Štěpánová, která v minulosti často neprošla finálním zúžením, ale po dobré sezoně ve Francii má šanci se do finálové dvanáctky probojovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistkám na ME pomůže Bortelová, chybí však Kulichová

I tentokrát bude muset Blažek ze současného osmnáctičlenného výběru zvolit konečnou dvanáctku pro šampionát. Největší přetlak má na křídlech, kde bude bojovat o nominaci i Kašpárková. Dvaadvacetiletá dcera bývalého ligového fotbalisty Karla Kroupy a neteř trojskokanky Šárky Kašpárkové dosud nastupovala v juniorských reprezentacích. "Barbora je tvrdá hráčka a v tréninku dokáže modelovat situace, které nás na evropské scéně čekají. Je to český talent roku 2012, bojovník, dříč a takové typy je třeba zkoušet," uvedl Blažek.

Za důležitý považuje návrat Bortelové, která by měla patřit k hlavním lídrům. "Veronika měla loni pauzu, protože mistrovství světa nebyla postupová akce, proto jsme dali šanci mládí. Teď je to důležitý turnaj a Veronika nadále potvrzuje, že je to kvalitní rozehrávačka. Věřím jí já i tým, je to zvedač praporu, proto se do reprezentace vrací. Na minulém turnaji s ní se tým prezentoval agresivní obranou, na kterou chceme navázat. A Veronika tomu pomáhá," řekl trenér.

S přípravou na šampionát začínají basketbalistky v pondělí soustředěním v Lázních Bělohrad. Další dva týdny stráví tým v Trutnově, kde sehraje dva modelové zápasy. Vrcholem přípravy bude na konci května turnaj v Karlových Varech, kam přijedou Slovensko, Lotyšsko a Turecko. Před šampionátem Češky sehrají v Praze ještě dvě generálky s Běloruskem.

Na mistrovství do rumunského Temešváru odjedou 9. června. O dva dny později je čeká úvodní duel s Černou Horou. Ve skupině A se utkají také s Ukrajinou, Francií a domácím Rumunskem. Do osmifinálové skupiny postoupí tři nejlepší celky. "Musíme si dávat realistické cíle. Proto je náš cíl zabojovat o postup na olympijské hry. To znamená skončit do pátého místa," prohlásil Blažek.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky zahájily přípravu na červnové ME bez Kulichové

Širší nominace basketbalistek na mistrovství Evropy:

Rozehrávačky: Kateřina Bartoňová (Piešťanské Čajky/SR), Veronika Bortelová (Nymburk), Kateřina Sedláková (Valosun Brno), Petra Záplatová (VŠ Praha).

Křídla: Kateřina Hindráková, Barbora Kašpárková, Michaela Stejskalová (všechny IMOS Brno), Beáta Adamcová, Tereza Pecková (obě Valosun Brno), Romana Hejdová (Angers/Fr.), Kateřina Elhotová, Tereza Vyoralová, Jana Veselá.

Pivotky: Ilona Burgrová, Alena Hanušová (všechny USK Praha), Kateřina Nováková (VŠ Praha), Klára Pochobradská (Hradec Králové), Kamila Štěpánová (Landes/Fr.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články