Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Galatasaray rozdrtil v útoku se trápící USK

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha v 11. kole Evropské ligy propadly v útoku a doma podlehly obhájci titulu Galatasarayi Istanbul jednoznačně 43:72. Výrazně si tak zkomplikovaly boj o postup ze skupiny. Nyní budou muset vyhrát minimálně dva ze zbývajících tří zápasů. V prvním vzájemném duelu přitom porazily Galatasaray o 29 bodů, tentokrát se však potýkaly s velkými zdravotními problémy.

Utkání USK Praha - Galatarasay Istanbul
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Pražanky si z minulého utkání v Krakově odvezly nejen porážku, ale i zdravotní potíže. Pivotka Kia Vaughnová byla kvůli nemoci na kapačkách a před utkáním netrénovala, českou reprezentantku Kateřinu Elhotovou nemoc do hry nepustila.

"U Kii Vaughnové jsme ještě dvě hodiny před zápasem nevěděli, jestli nastoupí. Nakonec hrála, ale bylo vidět, že nemá sílu. Podobné to bylo s Ilonou Burgrovou, což jsou dvě klíčové podkošové hráčky. A právě pod košem má Galatasaray obrovskou sílu," uvedla trenérka USK Natália Hejková. "Trápí nás obrovské zdravotní problémy, na rozhodujícím tréninku jsem měla sedm hráček, takže ani pro ně to nebyla ideální příprava. Ani jedna hráčka nebyla v pohodě. Neměla jsem se o koho opřít," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih euroligového utkání USK Praha - Galatarasay

To se projevilo především na ofenzivě týmu, která se vyloženě trápila. Hráčky se často pouštěly do těžkých střel a nedařily se jim rychlé protiútoky. Z úvodních 23 střel proměnily jen pět a za 17 minut daly pouze 14 bodů. Naopak Galatasaray potvrzoval zlepšenou formu z posledních týdnů. Za výhrou je hnalo i zhruba 150 radikálních fanoušků, kteří už v úvodu utkání přerušili bitkou s pořadateli. Situaci se však povedlo rychle uklidnit.

Hráčky USK se v útoku nadále trápily, často chybovaly, ale díky kvalitní obraně držely ztrátu kolem deseti bodů a zůstávaly ve hře. "Dlouho jsme bojovaly, ale nepamatuji si, že bychom doma někdy daly za poločas jen 17 bodů. Střelkyně minuly i otevřené střely. Všechno, co jsme zkusily, nefungovalo. Pak už nám chybělo sebevědomí a bylo to složité," hodnotila Hejková.

Hráčky USK se v útoku nadále trápily, často chybovaly, ale díky kvalitní obraně držely ztrátu kolem deseti bodů a zůstávaly ve hře. Ve třetí části se však rozstřílela bývalá hráčka USK Jelena Dubljevičová a ztráta před poslední čtvrtinou narostla až na 19 bodů.

A když ani v poslední části nepřišlo zlepšení, začaly Pražanky myslet především na to, aby udržely manko pod 29 bodů a měly lepší vzájemné zápasy. To se nakonec těsně nepovedlo a oba celky jsou na tom shodně. Závěrečným náporem alespoň odvrátily hrozbu nejméně nastřílených bodů ve své euroligové historii - ve své premiérové sezoně v roce 2003 daly Bourges ještě o bod méně.

"Naše skupina je velmi zamotaná. Tento výsledek nás může ještě hodně mrzet. Měly jsem z Istanbulu nahraných 30 bodů a o ty jsme dnes přišly," uvedla Hejková. "Příští týden nás čeká velmi nepříjemný zápas v Košicích, které sice zatím vyhrály jen jednou, ale budeme hrát ve staré hale ve stísněných prostorech, kde se hraje vždycky těžko. Navíc proti agresivní obraně, takže musíme hlavně dát tým zdravotně do pořádku a odrazit se tak, jako se odrazil Galatasaray po úvodních pěti porážkách," dodala trenérka USK.

ZVVZ USK Praha - Galatasaray Istanbul 43:72 (8:12, 17:25, 27:46)

Nejvíce bodů: Petrovičová 9, Vítečková 8, Palauová, Robinsonová a Vaughnová po 6 - Dubljevičová 18, Lyttleová 14, Martínezová 13, Yilmazová 12. Fauly: 21:16. Trestné hody: 14/8 - 23/15. Trojky: 1:3. Doskoky: 33:29.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články