Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Český basketbal se dočkal knihy o své historii

Praha – Světlo světa spatřila kniha o historii českého basketbalu "Nebáli se své odvahy", kterou pokřtil předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta. Publikace autorů Jakuba Bažanta a Jiřího Závozdy mapuje největší úspěchy a vývoj od počátku basketbalu na českém území až do roku 1993. 

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalové osobnosti pokřtily knihu o historii české košíkové

Název knihy je odvozen od nápisu "Nebojíme se své odvahy" na vyřezávané skříňce, na kterou si v roce 1946 před každým zápasem přísahali budoucí mistři Evropy v čele s Ivanem Mrázkem.

Kniha pojednává nejen o úspěších československého basketbalu, který dokázal získat celkem 29 medailí z vrcholných akcí, ale také o dalších příbězích, hráčích, hráčkách či jiných zapálených lidech s velkým basketbalovým srdcem. Mimo jiné přináší příběh o tom, jak se basketbal hrál i v kostele.

Dobovou atmosféru dokreslují i unikátní fotky, které se autorům podařilo získat od legendárních basketbalistů a basketbalistek a jejich rodin. "Jelikož jsme vznik této knihy iniciovali, jsme moc rádi, jak ji autoři zvládli," řekl předseda ČBF Miroslav Jansta.

Křest proběhl v kongresovém sále Masarykovy koleje v Praze za účasti desítek postav československého basketbalu. Role kmotrů se vedle Jansty ujali také herec Vladimír Kratina a ředitel Národního divadla Jan Burian, který v mládí hrával s autory ve společném basketbalovém týmu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články