Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalistky USK vybojovaly v dramatickém závěru výhru nad Krakovem

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha po skvělém závěru vyhrály v Evropské lize nad Wislou Krakov 67:66. V posledních dvou minutách přitom smazaly ztrátu sedmi bodů. Napravily tak úvodní domácí prohru s Jekatěrinburgem, naopak polské mistryně po dvou výhrách poprvé neuspěly. Český mistryně se úspěšně rozloučily s tradiční Folimankou, odkud se stěhují do haly Královka na Letné.

Radost basketbalistek USK
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Věřím, že takový zápas bude povzbuzením do dalších bojů naší těžké skupiny, ve které může každý porazit každého. Proto jsou to dnes zlaté body," uvedla trenérka USK Natália Hejková.

Pražankám se nedařilo navázat na vydařený výkon ze zápasu s Jekatěrinburgem a herně se trápily. Nejvíce klíčová hráčka týmu rozehrávačka Laia Palauová, která nezvykle často chybovala v přihrávkách. Dobře si naopak vedly Eva Vítečková (18 bodů) a uzdravená Kia Vaughnová, díky kterým si USK vytvořil až sedmibodový náskok.

Jenže Wisla v čele s přesně střílející bývalou oporou Brna Farhiyou Abdiovou zpřesnila hru, dařilo se jí zastavovat silný útok domácích a srovnala na 27:27. To hostům ještě více dodalo na sebevědomí a v úvodu druhé půle se hráčky Wisly ujaly vedení.

V těžké chvíli držela USK Vítečková, marně však hledala větší ofenzivní podporu spoluhráček. Wisla hájila těsné vedení, které osm minut před koncem narostlo už na sedm bodů.

V tu chvíli na sebe v domácím dresu brala odpovědnost Sonja Petrovičová, ale Wisla nehodlala vedení pustit. Dvě minuty před koncem vykřesala naději trojkou Vítečková, o chvíli později přišla trojka Kateřiny Elhotové a díky rychlým faulům a nepřesné ruce hostů při trestných hodech se v koncovce naskytla USK šance. Hráčky Wisly navíc po dvou neúspěšných trestných hodech netakticky 12 vteřin před koncem faulovaly Vaughnovou, která obě šestky proměnila a zařídila pražskému celku výhru.

"Našlo by se v hale strašně málo lidí, kteří ještě věřili. Dohnat ztrátu pěti bodů v posledních 30 vteřinách je strašně těžké, ale nám to vyšlo takticky. Ony to naopak nezvládly šestkami, což jsme dokázaly využít," těšilo Vítečkovou. "Takové obraty většinou byly v náš neprospěch, proto jsem ráda, že teď se to povedlo nám. Je to velké nakopnutí do dalších zápasů," řekla Elhotová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalu USK - Krakov

ZVVZ USK Praha - Wisla Krakov 67:66 (16:10, 34:30, 48:52)

Nejvíce bodů: Vítečková 18, Petrovičová 17, Vaughnová 13, Elhotová 8 - Quigleyová, Abdiová a Petronyteová po 13, Lavenderová 10. Fauly: 23:17. Trestné hody: 13/9 - 23/12. Trojky: 4:4. Doskoky: 39:41.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články