Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nymburk se postaví favoritu skupiny, italskému Virtusu Řím

Praha – Basketbalisté Nymburku se nenacházejí zrovna v ideálním rozpoložení, přesto se budou muset zkoncentrovat na další důležité utkání Evropského poháru doma se silným Virtusem Řím. Zatímco semifinalista italské ligy zatím vyhrál všechny tři zápasy ve skupině a míří za postupem, český mistr zvítězil jen doma nad Oldenburgem, venku nestačil na Nancy ani Charleroi. Přímý přenos utkání sledujte od 18:30 na webu ČT sport.

Zápas bude mít zvláštní příchuť pro nymburského hráče Luboše Bartoně, který právě v Římě v letech 2003 až 2005 působil. "Stejný klub, ale mnohé se změnilo. Prezident, který do toho dává léta peníze, už od toho chce dát ruce pryč, ale dobře ví, že když odejde, klub zanikne. Letos Virtus ještě podpořil, ale je to jiná situace, než si pamatuju před deseti lety. Přesto to ještě na úpadek nevypadá," popsal soupeřovu situaci Bartoň.

"V naší tabulce jsou bez porážky, a co jsem viděl, mají docela kompaktní tým, který je sice bez velkých hvězd, ale hraje dobře spolu. Mají solidní obranu a hrají takový zdravý basket. Rozhodně nepatří k outsiderům, naopak spíš k favoritům skupiny. Bude to těžké utkání, ve kterém přesto musíme uhájit domácí prostředí a vyhrát," řekl Bartoň, který však kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ještě nebude schopen nastoupit a zápas bude sledovat jen z lavičky.

Chybět by měl i Radoslav Rančík, naopak poprvé by za Nymburk měl nastoupit Christian Burns, který po zranění už trénuje. Římané sice v posledních dvou letech vinou finančních problémů opustili evropskou klubovou elitu a přišli o licenci na Euroligu, postupně se však snaží o návrat a už letos se jim povedlo složit poměrně kvalitní tým.

Největší hvězdou je americký rozehrávač Brandon Triche, který v minulé sezoně dovedl Trento k triumfu v druhé italské lize, v létě se pak neúspěšně snažil prosadit do kádru New Yorku Knicks v NBA a následně podepsal smlouvu v Římě. V dosavadních třech zápasech Eurocupu nastřílel v průměru 22 bodů na utkání, což je nejvíce ze všech hráčů v soutěži, a dvakrát byl zvolen nejužitečnějším hráčem kola. Hlavním úkolem pro nymburské hráče bude zastavit tuto vycházející hvězdu basketbalu v Evropě.

I další klíčoví hráči Říma pocházejí z USA, a to křídla Kyle Gibson a Bobby Jones. Na pivotu hraje Belgičan Maxime de Zeeuw. Nymburk by však mohl těžit z výškové převahy, neboť devět římských hráčů má pod dva metry. Klíčem však bude zejména nymburská obrana, která nesmí soupeřům dovolit potvrdit jejich velmi dobrou úspěšnost při střelbě z pole, která je s 58 procenty druhá v celé soutěži. I proto má italský klub druhý nejlepší útok v soutěži s průměrem 85,3 bodu na zápas, tedy o deset bodů více než Nymburk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články