Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hlavním favoritem ligy basketbalistek je opět pražský USK

Praha – Opět s jediným hlavním favoritem startuje nový ročník ligy basketbalistek. Titul obhajují hráčky ZVVZ USK Praha, které minulou sezonou prošly bez porážky a z posledních 73 ligových utkání prohrály pouze jediné ve finále 2013 s IMOSem Brno. A právě Brňanky jsou jediným celkem, který by mohl ukončit čtyřleté kralování Pražanek. Podle papírových předpokladů se však dá očekávat, že nůžky mezi oběma celky se ještě více rozevřou. USK totiž oproti minulé sezoně ještě posílil a chce zopakovat účast na závěrečném turnaji Evropské ligy, kam se na jaře probojoval.

Radující se basketbalistky USK
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Hegemon posledních let v této sezoně odehraje jen polovinu základní části, a to pouze venkovní zápasy. V domácím prostředí se představí fanouškům jen v Eurolize a poté až v play-off. "Všechny kluby se k tomu vyjádřily a byly docela vstřícné. Souhlas k tomu daly v podstatě jednoznačně. Je snaha, že příští rok u toho nezůstaneme a vrátíme se k dosavadnímu modelu. Je to jen kvůli vytíženosti hráček USK, aby se vzhledem k ambicím klubu v Evropské lize neutavily," vysvětlil guvernér soutěže Ladislav Jirsa.

To Brnu se rozpadl dosavadní tým a trenér Jan Bobrovský musel skládat nový, jehož hlavními tvářemi by měly být české reprezentantky Michaela Stejskalová a Kateřina Hindráková či Američanka Jenna Smithová. "Pokusíme se USK potrápit, ale cíl je obhájit druhé místo," řekl Bobrovský, který o podobnou výjimku jako pro USK neusiloval. "Pan Bobrovský má mladý tým a chce ho točit," dodal Jirsa.

Dvojici favoritů by již tradičně měly prohánět Hradec Králové, VŠ Praha a především Valosun Brno. "Očekávám, že liga bude letos více vyrovnaná. Přibylo zahraničních hráček, na druhou stranu probíhá generační výměna a na soupiskách je hodně mladých. Věříme, že úroveň půjde nahoru," řekl Jirsa.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK budou hrát v lize pouze venkovní zápasy

Oproti minulé sezoně došlo mezi dvanácti účastníky k jediné změně. Po 40 letech se do nejvyšší soutěže vrací Ostrava, která získala licenci od třetího z brněnských klubů SŠMH, rezervy IMOSu. Jako nováček si však Ostrava nepočíná a naopak se chce pokusit prorazit až do play-off. K tomu mají pomoci i zahraniční posily včetně dlouholeté španělské reprezentantky a mistryně Evropy z roku 2013 Cindy Limaové. V týmu působí i Hana Veselá, sestra českého reprezentanta Jana Veselého, který strávil tři roky v NBA.

Druhou spíše kosmetickou změnou je definitivní přesun klubu DSK Basketball do Nymburka a začlenění do struktur tamního klubu, který v mužské lize získal posledních 11 titulů. V minulé sezoně se klub zachránil v baráži a nyní chce usilovat o postup do play-off, ve kterém se budou hrát série na tři vítězství.

V základní části odehrají všechny týmy až na USK zápasy každý s každým dvakrát. Letos odpadává nadstavbová část a nejlepších osm týmů postoupí přímo do play-off. Týmy na 9. až 12. místě čeká play-out, ze kterého poslední dva celky půjdou do baráže proti nejlepším dvěma týmům z první ligy. "Letošní sezona je nabitá, proto muselo dojít k zúžení rozpisu. Kvůli mistrovství světa totiž začínáme pozdě a kvůli mistrovství Evropy zas musíme skončit do dubna," vysvětlil sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články