Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Češky čeká přímý souboj o čtvrtfinále se Španělskem

Ankara – České basketbalistky se střetnou s úřadujícími mistryněmi Evropy Španělkami o přímý postup do čtvrtfinále mistrovství světa v Turecku. Oba celky vyhrály dosavadní dva zápasy, kdo uspěje ve vzájemném měření sil, postoupí přímo do závěrečné části turnaje v Istanbulu. Poraženého čeká osmifinále se třetím týmem ze skupiny B, kterým by měla být Kanada, ve čtvrtfinále pak nejspíše Austrálie. Přímý přenos utkání sledujte od 15:05 na ČT sport a našem webu.

Kateřina Elhotová
zdroj: ČTK autor: Stanislav Kolařík

Oba celky se potkávají pravidelně, z 11 vzájemných zápasů vyhrály Češky jen tři, navíc naposledy v roce 2006. Posledních šest zápasů ovládlo Španělsko, které je spolu s USA hlavním favoritem na celkový triumf. Momentálně je 13 soutěžních zápasů neporažené, poslední porážku mu v červenci 2012 připravilo Švédsko v kvalifikaci ME. V následných 31 utkáních včetně příprav prohrály Španělky jen jednou, a to v přátelském utkání s Francií.

"Je třeba vzít v úvahu, že Španělsko je úřadující mistr Evropy a tým, který nemá chybu. Jsou silné na rozehrávce, výborné pod košem. Ale jde o hodně, nemůžeme se dívat, s kým hrajeme, a musíme udělat všechno, abychom vyhráli," řekl trenér Lubor Blažek. "Musíme ubránit rychlý protiútok. Španělsko soupeře ničí rychlou hrou dopředu a na to se musíme připravit," dodal.

Hlavní hvězdou Španělska je pivotka Sancho Lyttleová, nejužitečnější hráčka při loňském triumfu na ME a následně zvolená i nejlepší hráčkou Evropy za rok 2013. "Hraje proti mně v turecké lize za Galatasaray, takže ji trochu víc znám. Už jsme proti sobě několikrát hrály. Ona má krátké jumpy, to se těžko brání. Navíc je hrozně rychlá. Musíme na ni vymyslet nějakou taktiku a věřím, že to půjde," řekla pivotka Petra Kulichová na adresu rodačky z ostrovního státu Svatý Vincenc a Grenadiny, která začala hrát basketbal až v 17 letech při studiu v USA.

Vedle ní má však španělský výběr další hvězdu v podobě nejlepší basketbalistky Evropy za rok 2011 Alby Torrensové a řadu dalších vynikajících hráček. O rozehrávku se starají Silvia Dominguézová a především Laia Palauová, kterou čeští fanoušci znají z dresu USK Praha. Na křídle se pohybuje mladá opora Salamanky Marta Xargayová, pod košem Lyttleové pomáhá Laura Nichollsová a po třech letech se do týmu vrátila Anna Cruzová, která v prvních dvou zápasech na turnaji dala 12 a 13 bodů.

Případný triumf nad Španělskem by vedle přímého postupu mezi nejlepších osm týmů turnaje přinesl i lehčího soupeře pro čtvrtfinále, který by vzešel ze souboje mezi druhým týmem skupiny C a třetím týmem skupiny D. To by podle současného průběhu skupin měly být Bělorusko a Čína. "Musíme do toho zápasu dát hodně. Je dobře, že si během dne volna odpočineme, připravíme se a zkusíme to zvládnout. Španělky jsou kvalitní, o tom není pochyb. Bude to o obraně, abychom ubránily jejich klíčové hráčky," řekla Kateřina Elhotová.

Trenér Blažek se trochu obává toho, aby do hry nevstoupily kalkulace. Například se nabízí varianta, že by Francie záměrně prohrála s Kanadou, aby se v osmifinále utkala s Českem a ve čtvrtfinále se tak vyhnula Američankám. "Nevím, do jaké míry bude do hry vstupovat kalkul a úvahy o tom nenarazit na USA. Na šampionátu mužů bylo vidět, že spekulace a počítání svou roli hrály," konstatoval Blažek. "O to příjemnější by bylo získat přímý postup," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky v přípravě na duel se Španělskem
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články