Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky v generálce na MS prohrály s USA o 35 bodů

Praha – České basketbalistky v generálce na světový šampionát podle očekávání prohrály s USA 41:76. Úřadující mistryně světa a olympijské vítězky vydržely trápit první poločas, ale ve druhém už nejlepší tým světa na palubovce dominoval především zásluhou vynikající obrany. V závěru utkání si navíc poranila kotník pivotka Petra Kulichová, která byla s devíti body nejlepší českou střelkyní. Dodatečně nominována by v případě komplikací u Kulichové zřejmě byla Klára Pochobradská z Hradce Králové.

Utkání Česko - USA
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Vysoká prohra je nepříjemná, ale ještě nepříjemnější je zranění Petry Kulichové. Teď to nevypadá ideálně. To zranění přehluší všechno," řekl trenér Lubor Blažek, který bude netrpělivě čekat na výsledky vyšetření v nemocnici. "Záleží, co rentgen. Pak se rozhodneme, jak to budeme řešit. Už jsme absolvovali turnaje, kam hráč odjížděl ne úplně zdravý a zapojoval se až průběžně a vždy se ta trpělivost vyplácela," dodal.

Američanky v repríze finále posledního MS potřebovaly napravit nečekanou nedělní porážku s Francií a předváděly výbornou obranu. Kapitánce Evě Vítečkové nedávala žádný prostor Maya Mooreová a Češky měly minimálně otevřených střel. "Proti USA to není nic jednoduchého. Jejich tlak v obraně je obrovský. Člověk se musí pořád soustředit na sto procent, jinak dostane blok nebo přijde o míč," uvedla Jana Veselá, šampionka zámořské WNBA z roku 2010.

V útoku se domácí basketbalistky na každý koš hodně nadřely, ale v obraně si vedly velmi dobře. Starosti jim dělala jen pivotka Tina Charlesová, která dala 10 z úvodních 19 bodů USA. Na české straně se v útoku začala prosazovat Kulichová a držela tým ve hře. Pak však dala dvě trojky za sebou hvězdná Diana Taurasiová, Američanky odskočily a od druhé čtvrtiny si udržovaly dvouciferný náskok.

Ve druhé půli si rychle připsala čtvrtý faul Kulichová, bez ní Češky přišly o silnou zbraň v útoku a v ofenzivě se proti výborné obraně Američanek trápily. Naopak soupeřky přestaly chybovat a do poslední čtvrtiny šly s náskokem 24 bodů. "Nepadalo nám to tam, pro což nemám moc vysvětlení. Přitom jsme v první půli měli více střeleckých pokusů. Proto jsme se nedostali do laufu a mužstvo ztrácelo rychle na jistotě. Ale je třeba někdy takový zápas odehrát, nechat si srazit hřebínek než být v nějaké přehnané euforii," míní Blažek.

Češky se musely často pouštět do individuálních akcí, což byl proti fyzicky disponovaným Američankám těžký úkol. Výběr USA na hřišti dominoval, navíc šest minut před koncem špatně došlápla Kulichová a přivodila si zranění, jež ohrožuje její start na šampionátu, který začne v Turecku v sobotu. Češky to ještě nakoplo a alespoň kosmeticky upravily výsledek několika povedenými akcemi.

"Jsem přesvědčený, že prohra Američanek ve Francii měla na jejich výkon pozitivní vliv a chtěly to odčinit. Je třeba si uvědomit, že mezi oběma týmy je velký výkonnostní rozdíl a je třeba to přijmout," řekl Blažek. "Pět tisíc lidí se přišlo podívat na nejlepší ženský basketbal v podání USA, my jsme se k tomu bohužel tolik nepřidali, což mě mrzí. Jsem přesvědčený, že máme na víc a můžeme hrát hezčí basketbal, než jsme předvedli. Někdy je to ale o tom, co vám soupeř dovolí, a dnes nám toho moc nedovolil," dodal.

Česko - USA 41:76 (12:19, 23:33, 31:55)

Nejvíce bodů: Kulichová 9, Burgrová 8, Elhotová a Vítečková po 6 - Charlesová 16, Ogwumikeová 12, Stewardová 9, Taurasiová 8. Fauly: 15:14. Trestné hody: 2/1 - 14/12. Trojky: 0:4. Diváci: 4800.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články