Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

V útoku nám chybí lehkost a Veselý, ví trenér českých basketbalistů

Praha – Čeští basketbalisté si v polovině kvalifikace na Euro 2015 nevedou vůbec zle, když v tabulce skupiny E drží průběžné první místo. Lubomír Růžička, asistent trenéra Ronena Ginzburga, se v rozhovoru pro ČT sport rozpovídal o prozatímních slabinách mužstva, kde nejvíc chybí Jan Veselý, ale i jak důležití jsou pro tým veteráni Welsch a Bartoň a jak si vedou nováčci v čele s Patrikem Audou.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Lubomír Růžička

Přímý přenos nejbližšího kvalifikačního duelu Česko – Gruzie sledujte ve středu 20. 8. od 17:50 na ČT sport a našem webu.

Vypadá to krásně. Po polovině kvalifikace jsme na prvním místě, ale jak je to skutečně s našimi nadějemi na postup?

Jsme na tom tak, jak se dalo očekávat. Dvakrát jsme v domácím prostředí zvítězili, i když to druhé vítězství se nerodilo vůbec hladce. V prvním utkání v Gruzii jsme zaváhali, ale Gruzie je velmi silný soupeř s řadou skvělých hráčů. Průběžné vedení nás těší, ale bude to ještě velký boj.

Jak vás doposud uspokojily tradiční opory?

Skvěle přistupují k reprezentaci Jiří Welsch a Luboš Bartoň. Tým táhnou nejen na hříšti, ale i v šatně. Jsou to praví profíci. A vzhledem k tomu, že tým je hodně pozměněn oproti předchozím kvalifikacím a poslednímu Euru – chybí hráči jako Petr Benda, Honza Veselý, Pavel Houška se kvůli rodinným problém připojil až teď – tak naši nejzkušenější hráči pomáhají těm mladším. A zároveň svým přístupem dokáží strhnout ostatní.

Sám jste zmínil Jana Veselého – v čem nám nejvíc vadí jeho absence?

Nejvíc nám chybí pod košem při doskoku, tam naše hra trošku trpí. Honza je skvělý atlet a jeho atletičnost, jeho pohyb a souhra s Tomášem Satoranským, která byla vidět na Euru, nám nejvíce chybí.

Jak jste spokojeni s nováčky?

Patrik Auda je pro všechny milým překvapením. Poslední čtyři roky působil na univerzitě Seton Hall, což je velice slavná univerzita. Patrik chytil svoji šanci za pačesy. Účast v "A týmu" si vybojoval přes "B kemp" a naplňuje naše očekávání do míry vrchovaté. Hraje velmi dobře a jsem rád, že se rozhodl pro svoje další působení zakotvit v polské lize, která, myslím si, mu bude svědčit.

Co se týče ostatních hráčů – jejich role se posunuly. Například Vojta Hruban nebo Ondra Balvín, který je dneska brán jako první centr a hraje s bravurou. Pro Jakuba Šiřinu je to velký skok - z Opavy, z české ligy, najednou na mezinárodní scénu. Sice reprezentoval před třemi lety, ale v divizi B. Ale teď už je to těžší level, ovšem včera potvrdil oprávněnost nominace skvělou obranou, asistencemi, několika zisky a svou rychlostí a chytrostí.

Jak jste spokojeni s nominací? Výkony jednotlivých hráčů? Určitě se tam objevily nějaké slabiny. Co se dá ještě napravit?

Začnu pozitivně. Na obranné polovině jsme velmi spokojení. Tam odvádíme standard nebo to, co jsme si přáli. Trošku nám chybí lehkost na útočné polovině. Zejména co se týče střelby z tříbodového oblouku a trestných hodů. Střelba nás teď trápí ze všeho nejvíce. Vytváříme si dobré střelecké pozice, takže útočné systémy jsou ušity dobře, ale je to o tom, je proměňovat.

Máte před sebou druhou část kvalifikace, teď už se zdá být každý zápas klíčový. Který ale bude pro vás ten nej?

Byl bych rád, aby to byl ten poslední v Maďarsku. Abychom pořád měli vše ve svých rukách, pořád hráli o první místo, ale zároveň mohli být na postupovém druhém místě. Myslím, že nejklíčovější zápas přijde v Maďarsku, ale my jdeme – jak se říká sportovně – zápas od zápasu a teď nás čeká Gruzie a chceme doma neprohrát.

Mistrovství Evropy mělo být na Ukrajině, ze známých důvodů tam ale nebude. Už znáte novou destinaci?

Ne. Do výběru se přihlásilo zhruba deset federací. Ze začátku mezi nimi figurovala i česká spolu s polskou. Zvažovalo se, že by se jedna skupina Eura odehrála i v Čechách. Rozhodlo se, že až budou známí účastníci, teprve potom se rozhodne, kde mistrovství Evropy bude. Česká republika ale svou kandidaturu stáhla.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články