Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Basketbalisté i bez Satoranského porazili Maďarsko o tři body

Nymburk - Čeští basketbalisté v kvalifikaci o mistrovství Evropy vybojovali důležité vítězství 66:63 nad Maďarskem a v polovině soutěže vedou skupinu E. S nepříjemným soupeřem si poradili i bez svého nejlepšího hráče Tomáše Satoranského, který nemohl nastoupit kvůli zranění. Ve středu mohou udělat výrazný krok za postupem v domácím utkání s Gruzií, která dnes vyhrála v Portugalsku 91:90 až po prodloužení.

Pavel Pumprla v utkání proti Maďarsku
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Je vidět, že je to vyrovnaná skupina, což ukázal i výkon Portugalska proti Gruzii. Očekávám, že to bude boj do posledního zápasu," řekl po utkání trenér Ronen Ginzburg.

Satoranský nemohl nastoupit kvůli tržné ráně na lokti, na soupisce ho tak nahradil pivot Pavel Houška, který se teprve tento týden připojil k týmu. Úlohy hlavního rozehrávače se chopil zkušený Jiří Welsch.

"Chyběl nám Satoranský, ale basketbal není o jednom hráči. Ostatní na sebe museli vzít větší zodpovědnost a jako tým jsme se s tou absencí vypořádali. Zvládli jsme to a snad nám příště už Satoranský pomůže," řekl Ginzburg.

Oporami Pumprla a Balvín

"Museli jsme bez něj hrát jinak. On přináší hodně energie do naší hry a táhne protiútoky. Bez něj jsme nemohli hrát tak rychle. Hlavní je, že jsme vyhráli," doplnil Pavel Pumprla, který byl se 14 body nejlepším českým střelcem.

Češi se s absencí svého klíčového hráče vyrovnávali poměrně dobře i díky vydařenému vstupu do utkání, kdy rychle získali vedení 9:2. Dařilo se zejména pivotovi Ondřeji Balvínovi a Pavlu Pumprlovi.

Ovšem Maďarsko se mohlo spolehnout na svého střelce Vojvodu, který se nebál střílet i přes obránce a jen za poločas nasázel 16 bodů. Především jeho zásluhou se Maďarsku povedlo postupně srovnat na 21:21, když využilo i rotace české sestavy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalového utkání Česko - Maďarsko

Trenér Ronen Ginzburg na to zareagoval návratem nejsilnější sestavy na palubovku a Češi šňůrou 9:0 znovu utekli. V týmu hostů se však k Vojvodovi přidal i dobře hrající pivot Keller a Maďaři se tak stále drželi ve hře.

Do druhé půle však Češi vstoupili s vynikající obranou, když často sbírali míče už při přechodu Maďarska do útoku a nenechali tak Vojvodu střílet. Výsledkem byla šňůra 12:0. Sami však také chybovali a nevyužili možnost soupeře dorazit. Místo toho se Maďarsko v poslední čtvrtině znovu vrátilo do hry a snížilo na 60:58. Pak však Pumprla a Auda nájezdy nápor Maďarů odrazili a Češi už si vybojovanou výhru vzít nenechali.

"Třikrát jsme vedli dvouciferným rozdílem, ale nebyli jsme schopni ukončit zápas. Oni potvrdili, že jsou dobrým týmem, a pokaždé se vrátili do hry. Na konci to bylo o agresivitě a dobré obraně," hodnotil Ginzburg. "Byl to opravdu těžký zápas. My propásli několik šancí rozhodnout, zatímco oni se vždy těžkými střelami vrátili do hry. Nakonec jsme ale byli šťastnější," dodal Pumprla.

Kvalifikace basketbalistů o ME 2015 - skupina E:

Česko - Maďarsko 66:63 (20:16, 37:34, 52:43)

Nejvíce bodů: Pumprla 14, Balvín 13, Welsch 12, Hruban a Auda po 11 - Vojvoda 25, Keller 12, A. Tóth 8. Rozhodčí: Jovčič (Srb.), Latiševs (Lot.), Pastusiak (Pol.). Fauly: 14:22. Trestné hody: 19/10 - 9/7. Trojky: 6:6.

Portugalsko - Gruzie 90:91 po prodl. (24:14, 45:26, 62:58, 77:77)

Nejvíce bodů: Da Silva 26, Fernándes 17, Soares 13 - Pačulija 25, Šengelija 20, Cincadze 11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy