Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čeští basketbalisté po vysoké výhře: Doufáme, že se bude hrát ještě lépe

Nymburk - Už před utkáním čeští basketbalisté prohlašovali, že hodlají Portugalsko porazit co nejvyšším bodovým rozdílem, aby si zvedli sebevědomí do dalších bojů v kvalifikaci mistrovství Evropy. Nakonec se jim povedlo vyhrát o 36 bodů, což je jedna z nejvyšších výher v soutěžním utkání od rozdělení Československa.

Pavel Pumprla v utkání proti Portugalsku
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Hráče proto těšilo, že se dobře naladili na klíčové souboje s Maďarskem a Gruzií o postup. "Nejde ani tak o skóre jako o předvedený výkon. Ten nám zvedl sebevědomí," řekl po utkání křídelník Vojtěch Hruban. "Šli jsme do zápasu s tím, že musíme Portugalce nejen porazit, ale také co největším rozdílem, abychom si zvedli sebevědomí a vylepšili skóre," doplnil pivot Ondřej Balvín.

Vysoká výhra je o to důležitější, že úvodní zápas v Gruzii skončil porážkou o 11 bodů. "Po prohře v Gruzii jsme byli trochu dole, ale po dnešku můžeme být uvolněnější, splnili jsme povinnost. Všichni si zahráli, všichni skórovali, takže jsme spokojení," těšilo Balvína.

Jasná výhra se však nerodila úplně jednoduše, jelikož Portugalcům v úvodu nečekaně vycházela střelba z dálky. "V úvodu zápasu to bylo docela frustrující, jak se jim dařila střelba. My jsme věděli, že střelba patří mezi jejich silné stránky, ale v úvodu opravdu trefili, co vystřelili, a museli jsme k nim jít v obraně ještě blíž. Zlomili jsme je až v úvodu druhé půle, kdy se nám podařila velká bodová šňůra," řekl Hruban.

Naopak pod košem měli Češi jasnou výškovou převahu, kterou se snažili těžit zejména přes 216 centimetrů vysokého Balvína, který dal svých deset bodů při rozhodujících šňůrách. Celkem zpod koše dali Češi 42 bodů oproti 14 bodům soupeře. "Hráli pod košem bez klasického pivota, ale i tak bránili docela dobře. Hodně zdvojovali a nebylo to tam snadné," popisoval Balvín.

Dalším rozhodujícím faktorem byl rychlý protiútok, který pochválil i trenér Portugalců Ricardo Vasconcelos. "Dařilo se nám chodit po ztrátách soupeře do rychlých protiútoků. Díky tomu tam byl prostor i na nějaké efektní smeče, takže doufám, že to diváky bavilo a zápas si užili," řekl Hruban.

Se spoluhráči věří, že na další zápasy si do nymburské haly najde cestu více fanoušků, neboť tentokrát bylo v hledišti hodně prázdných míst. "Hala sice nebyla úplně plná, ale i tak tady bylo spousta bubnů a diváci byli hodně slyšet. Doufám, že si najdou cestu na ty zápasy s lepšími soupeři ještě ve větším počtu a bude se nám hrát ještě lépe," přál si Hruban.

Český výběr nyní čeká v neděli Maďarsko a za týden znovu Gruzie. Pokud hráči oba zápasy zvládnou, měl by být postup již hodně blízko. "Nejdůležitější zápas bude asi s Gruzií, ale musíme nutně porazit i Maďarsko. Když vyhrajeme všechny své zbývající zápasy, tak je, myslím, jedno, o kolik to bude," řekl Hruban.

Věří, že je už žádný soupeř nepřekvapí tak jako v prvním utkání Gruzie kombinovanou obranou. "Zaskočili nás zvláštní obranou. Hráli vlastně čtyři zónu a jeden bránil Satyho (Tomáše Satoranského) po celém hřišti. Nemohli jsme se z toho vůbec vzpamatovat, až jsme prohráli," připustil Hruban. "Nebyli jsme na to vůbec připravení, ale to už se teď nestane a věřím, že domácí zápas s nimi zvládneme. Vlastně jsme se připravovali víc na gruzínskou zónu než na hru Portugalska, takže snad budeme za týden připraveni," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání Česko - Portugalsko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články