Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Basketbalistky do 16 let obhájily stříbro na ME

Debrecín - České basketbalistky do 16 let obhájily stříbrné medaile na mistrovství Evropy. Zatímco loni prohrály ve finále se Španělskem, tentokrát v Debrecínu nestačily na Rusko, kterému podlehly 47:72. Pro trenéra Richarda Fouska tak jde o třetí velký úspěch během roku, neboť před měsícem s reprezentační sedmnáctkou vybojoval čtvrté místo na mistrovství světa. 

Basketbal
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

"Pro mě je to obrovské překvapení, protože když jsme sem jeli a viděl jsem problémy se skládáním družstva a aktuální formu, měl jsem obavy, abychom nehráli ve skupině o 9.16. místo. Co jsme zde ale předvedli, je senzační. Nechápu, kde se to v holkách vzalo," prohlásil Fousek.

U všech tří úspěchů byly také Lucie Hošková, Michaela Krejzová a Julie Reisingerová. Ta byla znovu nejlepší hráčkou českého týmu, když na turnaji v průměru nastřílela 16 bodů na zápas a doskočila deset míčů. Lepší byla jen ruská pivotka Maria Vadějevová.

Oba celky byly na turnaji neporažené, Češky zvítězily nad Dánskem, Švédskem, Itálií, Belgií, Lotyšskem, Tureckem a dvakrát nad Francií. Ve finále však už na suverénní Rusky, kterým dokázaly více vzdorovat jen obhájkyně titulu Španělky, nestačily.

Prosadit se dokázala jen Reisingerová, která nastřílela 23 bodů a přidala 11 doskoků. Byla však na vše sama, druhá nejlepší česká střelkyně Adéla Neubauerová dala sedm bodů. Rusky tak do poločasu odskočily, a když třetí čtvrtinu vyhrály 16:4, bylo o výsledku rozhodnuto.

"Už před zápasem jsem říkal, že Rusky jsou na jiné úrovni. Je to mašina, která hraje stejně 40 minut. Dá se s nimi hrát, jen když po celý zápas podáte stoprocentní výkon. My jsme byli schopní se tomu našemu přiblížit v prvním poločase. Pak už jsme dílem nervozity a tlakem soupeře, který narůstal, ve druhém poločase odpadli," hodnotil trenér Fousek. Reisingerová s Neubauerovou se dostaly do ideální pětky turnaje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články