Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Prostějov dokonal obrat a ve finále se postaví Nymburku

Prostějov – Finálová dvojice Národní basketbalové ligy bude mít stejné složení jako loni. Do duelu o mistrovský titul se po Nymburku probil i Prostějov, vyhrál rozhodující pátý duel semifinálové série s Pardubicemi 103:69. Poté, co obhájci stříbra v pátek na palubovce soupeře odvrátili vyřazení, suverénním způsobem dokonali obrat na 3:2 na zápasy. Finálová série začne ve středu 21. května v Nymburce a bude se hrát na čtyři vítězství.   

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 5. semifinále NBL: Prostějov - Pardubice

Orli do rozhodujícího duelu nastoupili zostra, dali prvních deset bodů a vysokou úspěšnost si drželi prakticky celý poločas. Už v 6. minutě vedli o 16 bodů 22:6, ve druhé čtvrtině jejich náskok přesáhl dvacet bodů a o hlavní přestávce byl stav 62:40. Do poločasu tak měli Hanáci na kontě tolik bodů, kolik nedokázali dát za 40 minut hry v zápasech číslo 2 a 3, v nichž Pardubice otočily sérii dočasně ve svůj prospěch. 

Východočechům se návrat do zápasu nepodařil ani po změně stran. Také zbývající dvě čtvrtiny vyzněly pro domácí, kteří už posedmé za sebou dokázali ve vyřazovacích bojích rozhodnout pro sebe pátý duel. Naposledy nezvládli rozhodující utkání série play-off v roce 2008 proti Novému Jičínu.

Zbyněk Choleva, trenér Prostějova: "Rozhodl začátek. Sešlo se nám několik věcí. Chodili jsme rychle do útoku, dařila se střelba, v obraně byli hráči silnější. Byla jen otázka, zda vydržíme s koncentrací. To se podařilo." 

Dušan Bohunický, trenér Pardubic: "Do druhé půle šla nižší sestava, ani to nás nedostalo do zápasu a tomu odpovídá výsledek. Vůbec jsme nezachytili úvod utkání. Hned jsme dostali jednoduché koše a domácí se dostali do pohody. V první půli jsme prohráli snad každou situaci při hře jeden na jednoho." 

Jejich nejlepším střelcem dnes byl Dušan Pandula s 24 body, jen o tři méně dal Jaromír Bohačík, který byl autorem hned pěti z dvanácti prostějovských trojek. V poraženém týmu, který v zápase minul 20 ze 40 trestných hodů, se na 12 bodů dostali Martin Peterka a Corey Muirhead. Obvyklý tahoun Levell Sanders poprvé v sezoně nedal ani bod, za dvanáct minut hry nevystřelil a připsal si pět faulů. 

Prostějov - Pardubice 103:69 (36:21, 62:40, 83:55)

Nejvíce bodů: Pandula 24, J. Bohačík 21, Slezák 17, Švrdlík 16, Nečas 12 - Peterka a Muirhead po 12, Kotas 11. Rozhodčí: Dolinek, Vyklický, Vondráček. Fauly: 26:21. Trestné hody: 14/9 - 40/20. Trojky: 12:5. Konečný stav série: 3:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články