Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky se pod Blažkovým vedením chystají na MS. A cílí na Rio

Praha - Reprezentační tým českých basketbalistek prochází poměrně výraznou generační obměnou. Přestože ho čeká v letošním roce mistrovství světa v Turecku, trenér Lubor Blažek bude dlouhou přípravu cílit nejen na vrchol roku 2014, ale zejména na mistrovství Evropy, které bude zároveň kvalifikačním turnajem na olympiádu v brazilském Riu. "Víme, že obměna je potřeba. Ale někdy je materiálu třeba více, než v současné době máme," přiznává trenér situaci.

Lubor Blažek
zdroj: ČT sport

Dobrou zprávou pro reprezentaci je fakt, že její největší ikony Eva Vítečková a Jana Veselá chtějí pokračovat. "Pevně věřím, že obě nastoupí do přípravy už na jaře," poznamenává trenér. Sleduje však i Češky, které působí v zahraničí. "Vede se jim dobře, škoda, že nehrají v týmech, které účinkují v Evropské lize. Ale všechny tři, které budou v reprezentaci, sleduji a mám o nich velice dobrý přehled. Myslím, že týmu pomohou." Konečnou nominaci však Blažek zveřejní na tiskové konferenci koncem května.

Poté přijde čas na přípravu, která bude v letošním roce nezvykle dlouhá. "Liga skončila tento týden, zatímco mistrovství začíná až koncem září. Čili je potřeba začít ve dvou blocích. První, ten jarní, obsahuje tři soustředění a jeden mezinárodní turnaj v Japonsku. Poté bude individuální příprava, kontrolní soustředění, kde zjistíme, jak hráčky pracovaly v období dovolené a části individuální přípravy. No a pak bude závěr v podobě šesti soustředění a mezinárodního turnaje v Turecku," popisuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Trenér reprezentace basketbalistek Lubor Blažek

Cíle účasti v Turecku jsou jasné. Tým se chce propracovat ze základní skupiny, která se hraje v Ankaře, do finálové fáze v Istanbulu. Na tu dosáhne jen osm nejlepších celků. Cesta však nebude vůbec jednoduchá, což naznačuje byť letmý pohled do české skupiny.

"Mistr Evropy Španělsko, Brazílie a Japonsko. To nejsou lehcí soupeři, ale uznávám, že vybírat si v žádné skupině nemůžeme. Ale jelikož se nejedná o hlavní postup (do Ria), tak bych chtěl spíše zkusit nové tváře, nové kombinace, nové systémy a novou sestavu," naznačuje smysl účasti Blažek.

Vše by pak mělo směřovat k mistrovství Evropy v Rumunsku a Maďarsku, které se koná příští rok. "Tomu bychom měli všechno podřídit, protože jde o postupovou akci na olympiádu. Mistrovství světa je akcí, kde by se dalo hrát pro radost, družstvo by se i mohlo trochu obměnit s cílením na olympiádu. Uvidíme, jak se kdo ukáže, výkonnost bude rozhodovat," dodává Blažek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články