Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pardubický Peterka chce do draftu NBA. Bude prvním vybraným hráčem z české ligy?

Praha – Jeden z největších evropských talentů ročníku 1995 – pardubický pivot Martin Peterka – plánuje zúčastnit se letošního draftu NBA. Český basketbal by tak mohl mít svého zástupce v draftu potřetí během posledních čtyř let. "Je to pravda. Vyšlo to po poradě s agentem. NBA je můj velký sen," řekl České basketbalové federaci devatenáctiletý Peterka.

Martin Peterka v dresu Pardubic
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Peterka by se rád stal po Jiřím Zídkovi (1995), Jiřím Welschovi (2002), Janu Veselém (2011) a Tomáši Satoranském (2012) pátým Čechem, kterého si zámořské kluby vyberou. Aby se však 26. června vešel mezi 60 vybraných hráčů, bude to mít o hodně těžší než jeho předchůdci. Přímo z české ligy se totiž ještě žádnému hráči do NBA dostat nepovedlo. Zídek šel ze zámořské univerzity, Welsch, Veselý i Satoranský už za sebou měli angažmá v kvalitnějších evropských soutěžích.

Peterka navíc vstupuje do draftu, který je považován za jeden z nejsilnějších za poslední roky. A to nejen co se týká amerických hráčů, ale také jejich mezinárodní konkurence v čele s Chorvatem Dariem Šaričem či Australanem Dantem Exumem. To si uvědomuje i Peterka, proto letošní vstup do draftu bere spíše jako test toho, jaký je o něj zájem. "Chtěl bych zjistit, jestli je o mě zájem v Americe," vysvětlil Peterka, proč se přihlásil do draftu už letos.

Když ne NBA, tak cizina

I pokud by si ho žádný klub NBA nevybral, Peterka plánuje zkusit zahraniční angažmá. K tomu by mu mimo jiné účast na draftu mohla pomoci. "Vím, že se musím ještě hodně zlepšovat. V Pardubicích mi končí smlouva a chtěl bych zkusit cizinu. Teď je na to ideální čas. Je to těžké rozhodnutí, když musím opustit Pardubice, kde jsem zatím strávil celou kariéru. Teď pro mě ale neexistuje nic jiného než uspět s Beksou v play-off," dodal.

Peterka patří mezi největší české talenty. V české lize dostal první šanci v šestnácti letech a od sezony 2011/12 nastupuje pravidelně. V tomto ročníku má průměr 20 odehraných minut, 9,1 bodu a pět doskoků na zápas. Ač podkošový hráč, je Peterka také velmi dobrým střelcem z dálky, při trojkových pokusech má úspěšnost 41 procent.

Na loňském mistrovství světa hráčů do 19 let byl nejlepším českým hráčem s průměry 17,8 bodu a 11,5 doskoku na zápas. Mezi hvězdy turnaje patřil i na mistrovství světa hráčů do 17 let v roce 2012. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články