Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

USK zdolalo Salamanku a potvrdilo první místo ve skupině

Praha – Že v posledních týdnech hrají ve vynikající formě a jsou téměř k nezastavení, opět potvrdily basketbalistky USK Praha. V závěrečném duelu základní skupiny Evropské ligy zdolaly španělskou Salamanku 76:58 a potvrdily první místo v tabulce. Vysokoškolačky si v této soutěži zároveň připsaly desátou výhru z 12 zápasů, čímž vyrovnaly devět let starý český rekord Brna.

Radující se basketbalistky USK
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Do osmifinále české mistryně půjdou jako druhý nejvýše nasazený tým. Jejich soupeřem bude Rivas Madrid, který v této sezoně dvakrát jasně porazil Brno.

"Jsme moc rády, že jsme skupinu zakončily vítězně, i když se nám v zápase nijak extra nedařilo. Zápas jsme zvládly hlavně dobrou obranou ve druhém poločase. Máme jen dvě porážky a navíc velmi těsné, což nás těší," řekla po utkání trenérka Natália Hejková.

Jednu ze dvou porážek ve skupině hráčky USK utrpěly právě v Salamance. I na domácí palubovce se dlouho se španělským celkem trápily, když jim problémy dělal především doskok. V tom se projevila absence Ilony Burgrové, která nemohla nastoupit.

Pražanky od 8. minuty prohrávaly celý první poločas, nejvíce o šest bodů. Pak ale potvrdily, že v posledních zápasech mají velmi dobrý nástup do druhého poločasu. Zlepšily obranu a za stavu 35:40 začaly úřadovat Kateřina Elhotová a především Eva Vítečková. Vyhlášená střelkyně dala devět bodů USK v řadě a získala domácím sedmibodový náskok.

Navíc se hostující hráčky téměř pět minut v útoku vůbec neprosadily, basketbalistky USK utekly na dvouciferný rozdíl a výhru už nepustily. USK vedla s 24 body Jelena Dubljevičová, která patří mezi nejlepší střelkyně soutěže. Navíc přidala sedm doskoků. Vítečková zaznamenala 19 bodů a Elhotová deset.

V osmifinále vyzve USK jiného španělského soupeře Rivas Madrid, který je v tabulce domácí soutěže až za Salamancou. V této sezoně Euroligy Rivas vybojoval pět výher, ale v posledních osmi zápasech uspěl jen dvakrát. Ve skupině se střetl i s IMOSem Brno a vyhrál 78:60 a 89:68. Jeho hlavními oporami jsou španělská reprezentační pivotka Laura Nichollsová a bývalá hráčka USK Frida Eldebrinková ze Švédska.

ZVVZ USK Praha - Salamanca 76:58 (17:18, 35:38, 55:46)

Nejvíce bodů: Dubljevičová 24, Vítečková 19, Elhotová 10 - Abaldeová 16, Rodríguezová, Fernándezová a Murphyová po 7. Fauly: 14:17. Trestné hody: 20/18 - 9/3. Trojky: 6:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články