Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Nymburk hostí giganta ze Sieny, vrací se i Euroliga žen

Pardubice – České týmy basketbalistů a basketbalistek čekají důležité zápasy v evropských soutěžích. Basketbalisté Nymburka ve druhém vystoupení skupiny K Eurocupu hostí italského giganta Montepaschi Siena. Oba celky potřebují zvítězit, aby udržely reálnou naději na postup. Přímý přenos vysílá od 18:30 exkluzivně náš web. Po měsíční přestávce se vrací také Evropská liga basketbalistek. České mistryně ZVVZ USK Praha se představí na palubovce Záhřebu a mohou si definitivně zajistit postup do play-off. IMOS Brno doma hostí Šoproň, případná výhra by Brňankám zvýšila šanci na play-off. Přímý přenos tohoto zápasu vysílá ČT sport a náš web od 17:55.

Jiří Welsch
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Osminásobný italský šampion Montepaschi Siena začal sezonu v Eurolize, ovšem v základní skupině vyhrál jen třikrát z deseti zápasů a skončil na pátém místě z šesti celků. Posunul se tak o soutěž níže. V eurocupové skupině K je společně s Chimki Moskva hlavním favoritem na postup. První zápas s Chimki však Siena prohrála 69:75. Také Nymburk se chce pokusit do postupové dvojky vměstnat, po úvodní prohře na hřišti Maccabi Haifa si však nemůže stejně jako Siena dovolit zaváhat. Poražený tým už bude mít postup velmi těžký.

"V téhle fázi soutěže jsou všechny týmy pod určitým tlakem. Když se první zápas prohraje, dá se ještě říct OK, nahradím to v jiných zápasech a zachráním. Ale střed skupiny už bývá zlomový a rozhoduje se o klíčových pozicích. Mít to 0:2 je z pohledu postupu dál hodně velká komplikace a tým se dostává do těžké pozice," řekl český reprezentant Jiří Welsch.

Siena patří mezi nejstarší kluby v Evropě. V tomto roce slaví osmdesáté výročí. Od roku 2007 vládne italské lize, vedle osmi titulů má na kontě také sedm vítězství v italském Superpoháru a pět vítězství v italském Poháru. V této sezoně však zatím zaostává za Brindisi a Cantú.

Momentálně patří mezi klíčové hráče Sieny americký rozehrávač Erick Green, který byl loni draftován do NBA, ale zamířil do Itálie, či další Američan Josh Carter. V dobrém světle se jeví i nová posila Marquez Haynes. Pod košem pak tvrdí hru Othello Hunter.

USK si může zajistit postup

Pražanky z USK se v novém roce pokusí navázat na velmi dobrou první polovinu euroligové sezony: z dosavadních šesti zápasů pětkrát vyhrály a jen v Salamance těsně prohrály o dva body. Tentokrát je čeká poslední tým tabulky skupiny C Nový Záhřeb. První vzájemný zápas (57:52) vyšel USK především v obraně, když se podařilo ubránit opory Záhřebu Ivu Ciglarovou a Milicu Dabovičovou, které daly dohromady jen devět bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK čeká Euroliga v Záhřebu

Pokud USK uspěje i ve čtvrtém vzájemném utkání za poslední dvě sezony, bude mít jistotu postupu a v závěrečných kolech bude hrát už jen o co nejlepší umístění znamenající pro osmifinále co nejpřijatelnějšího soupeře.

Brnu se proti Šoproni nedaří

Basketbalistky IMOSu Brno hostí Šoproň a budou bojovat o uchování naděje na postup do play-off. Po polovině soutěže mají svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského na kontě dvě vítězství, ve druhé části už mají pouze dvakrát výhodu domácího prostředí.

Se Šoproní se českým vicemistryním dlouhodobě nedaří, v posledních čtyřech vzájemných duelech v Evropské lize nevyhrály a shodně doplatily na špatnou koncovku. Naposledy tento maďarský tým porazily v hale Rosnička před více než osmi lety koncem října 2005 v poměru 96:71. Z celkového počtu 15 vzájemných zápasů Brno vyhrálo v Evropské lize pouze šestkrát.

"I když letos výsledky Šoproně nejsou takové jako v minulosti, tak nás nečeká snadný soupeř. Musíme udržet hlavní opory našich soupeřek, rozehrávačku Fegyvernekyovou a vysokou Američanku Hawkinsovou. Ve zdravotním stavu, v jakém se momentálně nacházíme, čeká hráčky pěkný záběr," uvedl kouč Brňanek Jan Bobrovský.

První vzájemné utkání v Maďarsku sice měly hráčky IMOSu dlouho pod kontrolou, v závěru ale nestačily čelit nátlakové hře soupeřek a prohrály 67:73. "Nesmíme se bát soupeřek. Pokud se nám bude dařit podobná taktika, která je spojena s důrazem v obraně a rychlými protiútoky, můžeme uspět," tvrdí Hanušová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články