Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Nymburk se dočkal výhry, porazil Záhřeb

Nymburk - Basketbalisté Nymburka ve druhém utkání Evropského poháru na domácí palubovce porazili Cibonu Záhřeb 84:76 a odčinili úvodní prohru v Ostende. Hlavní podíl na triumfu měl pivot Rašid Mahalbašič, autor 25 bodů. Nymburk má po dvou duelech vyrovnanou bilanci, naopak Cibona zatím neuspěla. Z šestičlenné základní skupiny postoupí dál tři nejlepší týmy. Další zápas Nymburk sehraje příští středu v Le Mans.

Nymburk - Záhřeb
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Pro nás to je důležitá výhra. Tím, že se v Eurocupu rozšířila skupina, tak se počítá každý úspěch. Klíčové bude hájit si domácí hřiště a neztrácet na něm. Nám se to dnes podařilo a je to impulz do dalších zápasů," řekl domácí tahoun Radoslav Rančík. Na Nymburku poslední porážky v Ostende a Doněcku zanechaly zjevné stopy. A navíc jako by Středočechy svázala nervozita při jejich prvním domácím vystoupení na mezinárodní scéně v sezoně. Nymburku v první fázi utkání dlouho nevycházela obrana a Cibona si držela mírný náskok i díky mnohem lepšímu doskoku. K solidnímu představení se navíc postupně rozehrál devatenáctiletý Šarič, možná největší evropský talent současnosti.

"Je to hodně šikovný kluk, hraje s elánem a má potenciál. Ale já to neberu tak, že jsem možná hrál proti budoucí velké hvězdě. Už jsem bránil borce, co došli až do NBA. Šarič je pořád v Ciboně. Musí se otrkat a získat zkušenosti," řekl Rančík, který s Šaričem sváděl drsné podkošové souboje. Domácí vrátil do hry bodový příspěvek Rančíka, k němuž se pod košem přidal i hodně úspěšný pivot Mahalbašič. Efektivní duo mělo hlavní zásluhu i na obratu ve druhé čtvrtině: výrazné zlepšení Nymburka dokumentoval i Reynolds, který se blýskl skvělou individuální akcí a po jeho koši šel Nymburk do největšího trháku v zápase 40:31.

Dvojnásobní euroligoví šampioni se slavnou historií se ale v Polabí nevzdali. Nymburku vyrazili trumfy hned po přestávce, kdy zářila především dvojice Šarič - Žižič. Díky nim Cibona vyhrála čtyřminutový úsek 15:4, využila totálního kolapsu Nymburka a vzala si zpět vedení. "To je prostě basket, pořád nahoru dolů. Ale dobrých momentů jsme měli víc než soupeř, proto jsme vyhráli," podotkl Rančík. Zápas plný zvratů doložilo další vzepětí domácího souboru, v němž se do role lídra převtělil rozehrávač Reynolds.

Závěrečné drama se dlouho lépe vyvíjelo pro Nymburk. Důležité pro něj bylo, když se tři minuty před koncem poprvé z trojkového oblouku trefil uzdravený střelec Simmons, který do té doby dalekonosné pokus míjel. Vedení 76:70 si už domácí vzít nenechali i díky velmi intenzivní obraně. Skvěle hrající Mahalbašič minutu před koncem navíc skóroval s faulem a dal pečeť na první výhru Nymburka v eurocupové sezoně. "Ukázali jsme srdce a výsledek tomu nakonec odpovídá," radoval se Rančík. "Nás zradily zbytečné ztráty a špatná střelba trojek. To je problém, který nás provází delší dobu," litoval kouč Cibony Neven Spahija. Nymburk porazil Cibonu i ve třetím vzájemném zápase, dvakrát už triumfoval v sezoně 2010/11 v Jadranské lize. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Nymburk - Záhřeb

Evropský pohár basketbalistů - 2. kolo: Skupina A:

ČEZ Basketball Nymburk - Cibona Záhřeb 84:76 (20:20, 41:35, 58:59) Nejvíce bodů: Mahalbašič 24, R. Rančík 20, Reynolds 13 - Strawberry 18, Žižič a Blassingam 16, Šarič 13. Rozhodčí: Bissang (Fr.), Kowalski (Pol.), Milojevič (Maked.). Fauly: 21:19. Trestné hody: 24/16 - 17/11. Trojky: 8:3. Diváci: 650.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články