Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Basketbalisté podlehli v první přípravě Turkům, kouč si test chválil

Istanbul - Čeští basketbalisté prohráli v prvním přípravném zápase před mistrovstvím Evropy s Tureckem 68:75. Výběr Pavla Budínského sice v úvodních třech čtvrtinách po většinu času vedl, ale v závěru však na vicemistry světa z roku 2010 nestačil. Odveta se hraje v sobotu znovu v Istanbulu.

Basketbalová reprezentace
zdroj: Isifa/LN autor: Tomáš Krist

Češi do Turecka odjeli už bez Michala Čarneckého, který zůstal mimo dvanáctku nominovaných hráčů. Domácí sice stále pracují se širším kádrem, přesto na svěřence trenéra Pavla Budínského vyrukovali v nejsilnější sestavě i se čtyřmi hráči, kteří působí či působili v NBA včetně hvězdy Orlanda Heda Türkuglua.

"Byl to excelentní test," pochvaloval si kouč Budínský. Hosté se favorita nezalekli a první čtvrtinu vyhráli o devět bodů. A to hlavně zásluhou Jana Veselého, Pavla Houšky a Tomáše Satoranského, kteří byli tahouny v útoku. Postupně se k nim přidali zejména kapitán Luboš Bartoň a Pavel Pumprla.

Druhá čtvrtina však českému týmu tolik nevyšla a domácí srovnali krok, přesto se Češi nadále drželi v mírném vedení až do poslední desetiminutovky. V jejím úvodu však Turci po šňůře 7:0 převzali vedení a to už nepustili.

"Měli jsme výbornou první polovinu, kdy jsme se hned po první čtvrtině ujali vedení. Tři čtvrtiny to bylo vyrovnané utkání. V závěru nás Turci dostali pod tlak," uvedl Budínský. "Klíčovým faktorem pro nás bylo 20 ztrát, ale to je ukázka toho, jak se dneska hraje evropský basketbal. Turci jich měli jenom sedm. To si myslím, že nám hodně ukáže a prověří," řekl český kouč.

Velký rozdíl byl také v trestných hodech, ze kterých Turci získali 29 bodů, zatímco Češi jen pět, přestože měli 16 pokusů. "Exekuce trestných hodů byla slabá a měli jsme jich k dispozici dvakrát méně. Tímto si myslím, že domácí utkání zvrátili," dodal Budínský.

Turecko - Česko 75:68 (18:27, 41:41, 53:55)

Nejvíce bodů: Güler 12, Onan, Ilyasova a Türkoglu po 10 - Veselý 14, Pumprla 12, Houška 11, Bartoň 9, Satoranský 7. Fauly: 16:27. Trestné hody: 36/29 - 16/5. Trojky: 4:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy