Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Veselý je zatím oporou Washingtonu v Letní lize NBA

Las Vegas - Český basketbalista Jan Veselý má během Letní ligy NBA velmi dobrou formu. Na výhře Washingtonu 97:69 nad Denverem se podílel 18 body a byl nejlepším hráčem Wizards. Svými výkony si tak říká o to, aby Washington uplatnil opci. Rozhodnout se musí do konce října, jinak bude Veselý po sezoně volným hráčem, jelikož mu vyprší nováčkovská smlouva, kterou podepsal po draftu.

Jan Veselý
zdroj: AP

Veselý vstupoval do Letní ligy s vědomím, že po dvou nepřesvědčivých sezonách v NBA má možná poslední možnost přesvědčit Washington o svých kvalitách. Po Letní lize se už totiž Veselý připojí k reprezentaci v přípravě na mistrovství Evropy. Vrátí se pak až před startem sezony, kdy už by měl mít Washington jasno v tom, zda si Veselého pojistí i na další rok, nebo zda se pro něj stane neperspektivním hráčem. Podobně je na tom další nováček z roku 2011 Chris Singleton a oba Washington vyzval k tomu, aby v Letní lize ukázali, co v nich je.

"Je na ně tlak. Tohle bude jejich třetí rok v NBA a já od nich očekávám víc," řekl asistent trenéra Sam Cassell. "Oba musejí pochopit, že když tolik neskórují, musejí týmu pomoci v dalších činnostech. Ať je to obrana, nebo spolupráce se spoluhráči v útoku. Musejí to předvést. Na tohle čekáme," dodal další asistent Don Newman, který spolu s Casselem vede tým v Letní lize. Veselý se Singletonem jsou jedinými stálými hráči Wizards v kádru pro letní ligu. Doplňují je letošní nováčci Glen Rice junior a Otto Porter a pak hráči, kteří jsou na testech a čekají na svou šanci.

Veselému se to zatím daří. V prvním utkání při prohře s Golden State 52:56 zaznamenal šest bodů, sedm doskoků, tři zisky a tři bloky a od té doby se jen zlepšoval. Proti New Yorku to bylo deset bodů a deset doskoků, i když porážku 69:82 neodvrátil. V duelu s Denverem pak zazářil naplno, když si připsal své osobní zámořské maximum 18 bodů, tři doskoky a tři asistence za 22 minut hry. "Dnes jsem si ten zápas opravdu užil. Moc jsme chtěli vyhrát a zahráli jsme dobře jako tým," řekl Veselý.

V dobrých výkonech mu nebrání ani to, že v Las Vegas nastupuje na pozici pětky, přestože celou kariéru v NBA hraje na čtyřce a v Evropě byl dokonce křídelním hráčem na trojce. Hlavním záměrem je, aby se naučil hrát proti mnohem silovějším hráčům. "Je to těžké, ale snažím se zvyknout si na to. Je dobré si to teď zkusit, abych pak byl na sezonu co nejlépe připravený," dodal Veselý.

Veselého výkony oceňují i zámořská média a fanoušci. "Konečně vypadá jako šestka draftu. Hraje velmi dobře v obraně a teď k tomu přidal i dobré využívání clon v útoku. Je vidět, že na sobě po sezoně pracoval. Je také mnohem sebevědomější. Dříve právě jeho sebevědomí bylo jeho Achillovou patou, teď si ale asertivně říká o míče a řídí hru týmu. Pokud se mu to povede převést do sezony, bude určitě platným hráčem Washingtonu," napsal fanouškovský web washingtonského klubu Wiz of Awes.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články