Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Trenér basketbalistek Blažek je s šestým místem na ME spokojen

Orchies (Francie) – Ani porážka s Běloruskem a konečné šesté místo nepokazilo pozitivní dojem, který mají české basketbalistky ze svého vystoupení na mistrovství Evropy. Podle trenéra Lubora Blažka je pozice zajišťující start na mistrovství světa 2014 i mistrovství Evropy 2015 velmi cenná. Především proto, že kvalita šampionátu byla velmi vysoká a konkurence silná, na což doplatili někteří favorité v čele s Ruskem.

"Jsem spokojený. Měli jsme tu nový tým, od kterého se moc nečekalo, přesto dokázal postoupit na mistrovství světa. To umístění oceníme až časem. Tým jsme změnili opravdu hodně a považuji to za velký úspěch. Ukázali jsme, že stále patříme k evropské špičce," řekl Blažek.

"Výkony někdy nebyly úplně ideální. Ale síla byla hlavně v kolektivu. Tým se dokázal vždy zvednout, a když se některé hráčce nedařilo, zaskočila za ni jiná," těšilo trenéra.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce českých basketbalistek po skončení ME

Šesté místo je podle něj o to cennější, že šlo o mimořádně vyrovnaný turnaj. Z trenérského pohledu ho zaujala hra Španělska a také sedmého Švédska. "To mě opravdu svou hrou potěšilo. Mělo smůlu, ve čtvrtfinále mu scházelo málo, aby vyřadilo Francii. Bohužel sport v tomto směru umí být hodně krutý," míní Blažek.

Potěšilo ho, jak si v silné konkurenci poradily nové hráčky české reprezentace Tereza Vyoralová a především Kateřina Hindráková. "Ukázaly, že jsme je nominovali oprávněně. Rvaly se tu velmi dobře a chytly svou šanci," uvedl Blažek, který věří, že český tým bude moci díky postupu na mistrovství světa ještě sílit.

"Nám tady šlo hlavně o to, aby tým měl na další dva roky jisté šampionáty a měl prostor pro další rozvoj. To se povedlo a nyní můžeme přemýšlet jak dál," řekl Blažek. "Kdyby se to nepovedlo, hrozilo by, že bychom přišli nejen o mistrovství světa, ale třeba i o příští Evropu, protože kvalifikace za účasti Ruska, Švédska, Lotyšska, Litvy či Černé Hory bude hodně těžká. Takto máme klid na další práci," dodal Blažek.

U národního týmu by měl zůstat minimálně do mistrovství světa. "Zatím jsem nedostal signály, že bych u toho být neměl. V tomto složení chceme pokračovat dál. Tým se možná na některých místech změní, protože šanci bojovat o nominaci má každá česká hráčka. Určitě budeme mít z čeho vybírat," řekl Blažek. "Věřím, že na MS budeme znovu bojovat o přední příčky," dodal.

Zrůstová: Tým nenašel na Bělorusko potřebnou motivaci

Malá motivace a uspokojení mohly podle Michaely Zrůstové za to, že české basketbalistky prohrály s Běloruskem 50:64 a obsadily na mistrovství Evropy šesté místo. Nejlepší česká střelkyně na turnaji však věří, že poslední zápas nehodí stín na jinak vydařené působení na šampionátu.

Michaela Zrůstová:

Hlavním problémem byl podle ní slabý útok. "Devatenáct bodů za poločas je hrozně málo, s tím se zápas nevyhraje. V obraně to bylo celkem dobré, ale v útoku jsme byly hodně laxní. Nikdo to nechtěl vzít na sebe, ztrácely jsme zbytečně míče," litovala Zrůstová. "O poločase jsme byly samy na sebe naštvané. I trenéři byli ostřejší než obvykle. Druhá půle už byla lepší," dodala.

Křídelní hráčka USK Praha je s 13 trojkami a úspěšností 40 procent mezi nejlepšími trojkařkami turnaje. Zatím jen tři hráčky daly více trojek než Zrůstová. "Když se začne dařit a pár trojek tam padne, tak si hráč daleko více věří na další. To byl i můj případ. Přitom v sezoně jsem zrovna střeleckou formu neměla, o to více jsem ráda, že jsem to prolomila zrovna na mistrovství Evropy," řekla Zrůstová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články