Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Domácí Francouzky jsou ve finále, utkají se se Španělskem

Orchies (Francie) - Poté, co si první místo ve finále mistrovství Evropy vysloužily španělské basketbalistky přesvědčivou výhrou nad Srbskem 88:69, své semifinále zvládly i domácí Francouzky. V repríze semifinále ME z roku 2011 oplatily Turecku porážku a zvítězily 57:49.

Ilustrační foto
zdroj: Getty Images autor: Mark Dadswell

Francie nechtěla dopustit podobné drama jako ve čtvrtfinále se Švédskem (87:83), a proto se od začátku snažila soupeřkám co nejvíce odskočit. Povedlo se jí to až na 14 bodů (25:11), ale poté Turecko hru vyrovnalo a udržovalo manko kolem deseti bodů. Domácím hráčkám se však v útoku nedařilo jako například ve čtvrtfinále, což podtrhly v poslední čtvrtině, kdy nedaly sedm minut ani bod. Turecko toho využilo a zásluhou Esmeral Tuncluerové snížilo až na rozdíl pouhých dvou bodů (49:51).

Jenže Francie výhru nepustila, minutu před koncem odskočila na šest bodů a zkušeně dovedla zápas k postupu. Francie tak zaútočí na svůj třetí titul mistryň Evropy a první od roku 2001, kdy hrála rovněž doma. Španělsko dosud jediný titul získalo v roce 1993.

"Celý rok poslouchám, jak tento šampionát bude patřit Francii a jak získáme zlato. Ale až dosud jsme neměli jistotu, že ve finále vůbec budeme. Teď už tu jistotu máme. Zbývá nám poslední krok, musíme ze sebe vydat poslední zbytky sil a vyhrát ještě jedno utkání. Proti Španělsku to ale bude těžké," řekl trenér Francie Pierre Vincent.

Francie - Turecko 57:49 (22:11, 31:23, 49:40)

Nejvíce bodů: Gomisová 11, Miyemová 10, Yacoubouová a Lawsonová-Wadeová po 8 - Tuncluerová 20, Yilmazová 13, Vardarliová 9. Rozhodčí: Baumanis (Lot.), Jokič (Č. Hora), Martinescuová (Rum.). Fauly: 12:21. Trestné hody: 21/15 - 12/6. Trojky: 2:3. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání ME v basketbalu žen Francie - Turecko

Španělky smetly Srbsko 88:69 a jsou zaslouženě prvními finalistkami

Španělky na turnaji ani jednou neprohrály, dnes navíc předvedly svůj zřejmě nejlepší výkon na šampionátu. Už úvodní tlak a rychlé vedení 10:0 otupilo bojovnost jejich soupeřek, která Srbkám předtím přinesla pět výher v řadě. K tradičním španělským oporám Sancho Lyttleové a Albě Torrensové se přidaly také dvaadvacetileté vycházející hvězdy Cristina Ouvinová a Marta Xargayová, které zastiňovaly své zkušenější spoluhráčky.

Basketbalistky z Pyrenejského poloostrova tak mohly už v první půli předvádět exhibiční akce a po změně stran šetřit síly klíčových hráček. Srbky zachránila od debaklu jen přesná střelba za tři body, v poslední čtvrtině daly šest trojek.

"Jsme ve finále, což jsme před začátkem turnaje nečekali. Jeli jsme sem s tím pokusit se o co nejlepší výsledek. A teď máme před sebou šanci získat ten nejlepší možný výsledek. Pokud budeme hrát tak jako dosud, tak je to možné," řekl trenér Španělska Lucas Mondelo.

Španělsko - Srbsko 88:69 (19:7, 48:28, 69:42)

Nejvíce bodů: Lyttleová 22, Ouvinaová 19, Xargayová 13, Torrensová 11 - Butulijaová a Radová po 15, Čadová 10. Rozhodčí: Halliko (Est.), Reiter (Něm.), Kučerová (ČR). Fauly: 22:26. Trestné hody: 22/17 - 21/13. Trojky: 5:10. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání ME v basketbalu žen Španělsko - Srbsko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články