Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

San Antonio vedl k výhře Francouz Parker

Miami (USA) - První zápas finále NBA vyhráli basketbalisté San Antonia. Na palubovce obhájce titulu Miami zvítězili 92:88, když o triumfu rozhodli v poslední čtvrtině, ve které soupeře přehráli 23:16. V domácím týmu podal nejhorší střelecký výkon v letošním play-off hvězdný LeBron James, ovšem díky 18 bodům, 18 doskokům a 10 asistencím si připsal triple-double. Největší podíl na výhře Spurs měl Francouz Tony Parker, který si připsal 21 bodů a šest asistencí. Nejzkušenější opora San Antonia Duncan se jako čtvrtý hráč historie objevil ve finále NBA ve třech dekádách. K výhře přispěl 20 body a 14 doskoky. Druhý finálový zápas se odehraje v neděli znovu v Miami.

Tony Parker a LeBron James
zdroj: Getty Images autor: Christian Petersen

"Spurs jsou Spurs. Hrají tak, že se necítíte dobře v útoku ani v obraně. Pokaždé, když uděláte chybu, tak z ní dokážou těžit," prohlásil James.

Po vyrovnané třetí čtvrtině začala v poslední části úřadovat obrana Spurs. Domácí za prvních osm minut závěrečné dvanáctiminutovky dali pouze sedm bodů a hosté se po Parkerově koši dostali do vedení 85:79. Heat se v koncovce přiblížili na dva body a 30 sekund před koncem se mohli rozhodnout, zda budou faulovat, či nikoli. Rozhodli se pro druhou variantu. Spurs svěřili míč Parkerovi, který se v jednu chvíli ocitl dokonce na zemi, ale nakonec v poslední možné chvíli trefil těžkou střelu o desku, čímž pět sekund před sirénou stvrdil vítězství San Antonia.

"Měli jsme štěstí. Několikrát to vypadalo, že už o míč přijde, ale vždycky ho získal zpátky. Ale zkusil to a byl za to odměněn," řekl trenér San Antonia Gregg Popovich. "Chtěl jsem to udělat trochu jinak, takže na konci jsem byl rád, že jsem vůbec vystřelil. Ale jakmile jsem míč odhodil, tak jsem věděl, že to dobře dopadne," uvedl Parker. "První tři části jsme se jen snažili udržet ve hře. V poslední čtvrtině jsme je konečně párkrát ubránili a v útoku trefili pár důležitých střel," řekl hrdina San Antonia.

Miami do finálové série vstoupilo stejně jako před rokem, kdy však nakonec triumfovalo nad Oklahomou 4:1 na zápasy. "Myslím, že ve čtvrté čtvrtině jsem byli trochu unavení. Bylo na nás vidět, že máme za sebou sedmizápasovou sérii," připomněl Dwyane Wade semifinálový souboj, v němž Miami vyřadilo Indianu 4:3 na zápasy.

Miami - San Antonio 88:92 (24:23, 52:49, 72:69)

Nejvíce bodů: James 18, Wade 17, Bosh a Allen po 13 - Parker 21, Duncan 20, Ginobili 13, Green 12, Leonard 10. Trestné hody: 17/12 - 18/15. Fauly: 12:12. Trojky: 8:7. Diváci: 19 775.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články