Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Basketbalisty Nymburka povede úspěšný litevský trenér Kemzura

Praha - Novým trenérem basketbalistů Nymburka byl jmenován Litevec Kestusis Kemzura, který podepsal smlouvu na dva roky s opcí. Bývalý kouč lotyšské a litevské reprezentace nahradil Izraelce Ronena Ginzburga, který po sedmi letech u českého mistra skončil. Nymburk bude v příští sezoně hrát část mezinárodních zápasů v Evropském poháru a VTB lize v Tipsport Areně v pražských Holešovicích.

Kestusis Kemzura
zdroj: EPA autor: Kerim Okten

"Moc si vážíme toho, že tak renomovaný litevský trenér má zájem u nás působit. Před pěti lety by něco takového nebylo možné," řekl prezident klubu Miroslav Jansta.

"Nymburk je dobře známý a seriózní klub s výbornou organizací, ambicemi a plány do budoucna. Rozhodování mi tedy netrvalo dlouho. Mám rád výzvy a vyhovuje mi, že je klub ambiciózní. To máme společné. Budeme všichni tvrdě pracovat na úspěchu," řekl Kemzura.

Vedení klubu si postupně vypracovalo okruh zhruba deseti kandidátů. "Byli tam Španělé či Italové, ale nakonec nám z toho všeho vykrystalizoval pan Kemzura. Jeho vstřícnost a zájem u nás působit byly hlavním důvodem," řekl generální manažer Rudolf Šimeček.

Třiačtyřicetiletý Kemzura patří mezi nejuznávanější mladé trenéry v Evropě. Poté, co v roce 2001 ukončil hráčskou kariéru, působil jako asistent v předních klubech Besiktasi Istanbul, Lietuvosu Rytas, Petrohradu či Trevisu a také u litevské reprezentace. Tu později vedl i jako hlavní trenér a získal s ní bronz na mistrovství světa 2010, kde tým pod jeho vedením prohrál jen s pozdějšími mistry USA.

U reprezentace působil také v Lotyšsku a jako hlavní trenér vyhrál s Chimki Moskva ruský pohár. Naposledy vedl Gdyni.

Utkání Prostějov - Nymburk
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Majitel nymburského klubu Miroslav Jansta prodal 50 procent akcií Sportovnímu holdingu, který vlastní i hokejovou Spartu a Lva Praha. Příchod nového spoluvlastníka má z českého mistra udělat evropský velkoklub.

"Dosud šlo spíše o rodinný klub, o který se staralo pár lidí. I když máme na české poměry obrovský rozpočet, v soutěžích, která hrajeme, jsme jasně nejchudší. Nyní vše směřujeme k tomu, aby se z nás stal pravý velkoklub," řekl Jansta.

Nejdřív "stabilizační" sezona, potom Euroliga

Vedení je připraveno přivést pět špičkových zahraničních hráčů. "Nechceme rozhazovat. Rozpočet navýšíme o 15 milionů korun, ale co ušetříme na chodu týmu, chceme investovat do hráčské kvality, abychom vytvořili i konkurenci pro české hráče v týmu," dodal Jansta. Následující rok bere jako stabilizační po změnách. "Pokud se vše povede, budeme spokojeni s hráči a trenérem, tak bychom v další sezoně chtěli zaútočit na Euroligu," plánuje Jansta.

Ke stabilizaci má pomoci i podpora českých klubů, které odsouhlasily, že Nymburk může odehrát jen polovinu základní části NBL. "To nám ušetří zhruba 20 zápasů a hráči nebudou přetížení jako v minulé sezoně. Rovněž si budeme moci domlouvat s týmy termíny zápasů individuálně a ne jen v oficiálních termínech," dodal Jansta.

Je nám líto, video expirovalo.
Novým trenérem basketbalistů Nymburka je Litevec Kemzura

Část zápasů v Evropském poháru a VTB lize Nymburk odehraje v Tipsport Areně v pražských Holešovicích. Dosud hrál Nymburk mezinárodní zápasy v pardubické ČEZ Areně, ovšem dostával se do termínových kolizí s tamními basketbalisty a hokejisty. Proto hledal jiné řešení. I díky spojení nového spolumajitele Sportovního holdingu s holešovickou halou se rozhodlo vedení pro Tipsport Arenu.

"Příliš jiných řešení ani v Praze nebylo, maximálně O2 arena, ale tam nám finanční možnosti dovolí odehrát jen tak dvě utkání," řekl generální manažer Nymburka Rudolf Šimeček. Pro domácí ligové zápasy a některé méně atraktivní zápasy na evropské scéně zůstane klub v nymburském sportovním centru jako dosud.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články