Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Před MS do 19 let pořádá federace výstavu české basketbalové historie

Praha - Medaile z vítězných turnajů basketbalových reprezentací a další zajímavé relikvie představuje výstava "Historie československého a českého basketbalu". K vidění je do 7. července v pražské Galerii Harfa. Jde o doprovodný program mistrovství světa hráčů do 19 let v Praze. Přípravu na šampionát narušil mladým reprezentantům rozvodněný Botič, který nedovolil tréninky v hale na Folimance.

Basketbalový koš
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Vystaveny jsou například relikvie z mistrovství světa basketbalistek 2010, na kterém české reprezentantky získaly stříbrné medaile, či z jejich triumfu na mistrovství Evropy 2005. Z československé historie jsou k vidění stříbrné medaile mužů z ME 1985 či ženské stříbro z ME 1952.

K nejstarším exponátům patří fotografie výstavní haly v Ženevě, kde se v roce 1935 konalo první mistrovství Evropy mužů. Jedním z nejcennějších exponátů je zlatá plaketa za triumf mužů na ME v roce 1946 v Ženevě.

K vidění jsou také dobová videa či dresy Jiřího Zídka staršího ze 60. let. "Popravdě si neumím představit, že bych v takových dresech hrál. Hlavně trenky byly opravdu krátké. Tenkrát to bylo normální, ale nezlobím se, že se to časem prodloužilo," řekl reprezentant do 19 let Martin Peterka. "Je zajímavé vidět, jak se basketbal vyvíjel. Ať už jde o styl hry, či o dresy a obuv," doplnil jeho spoluhráč Lukáš Feštr.

Výstavu berou jako inspiraci před MS, které se v Praze uskuteční od 27. června. "Jsme rádi, že máme na co navazovat a uděláme vše pro to, abychom se o úspěch rvali podobně jako naši úspěšní předchůdci," řekl trenér Petr Jachan.

Povodně komplikují přípravu na Folimance

Rozsáhlé povodně v Praze se podepsaly i na přípravě reprezentační devatenáctky. Rozvodněný potok Botič zaplavil okolí haly Folimanka, ve které není možné kvůli přerušení dodávky energie trénovat.

Trenér Petr Jachan tak musel narychlo měnit plány. "Vrátili jsme se ze Srbska, kde jsme měli přípravné zápasy, a měli jsme ještě plánované tréninky na Folimance, což nám povodně nedovolily," řekl Jachan. "Museli jsme proto místo basketbalového tréninku sáhnout jen po posilovně. Teď se snažíme hledat řešení, abychom se přiblížili původnímu tréninkovému plánu," dodal.

Nakonec však podle Jachana dopadlo vše ještě dobře. "V nebezpečí byla celá hala, ale naštěstí se voda uklidnila. I tak je tam ale problém s elektrikou," dodal.

Rovněž si oddechl, že komplikace přišla ve chvíli, kdy hráče čeká pár dní volna a nikoli těsně před šampionátem, který v Praze začne 27. června. "Důležité je, že to nepostihlo haly. V hale Podvinný mlýn určité riziko bylo," uvedl. Hráči prý informace o povodních intenzivně prožívali, ale osobně to žádného z nich nepostihlo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články