Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

České basketbalistky nestačily na Kanadu, ztratily šest bodů

Praha - České basketbalistky v přípravě na mistrovství Evropy poprvé prohrály. Po dvou vítězstvích nad Ukrajinou v Jindřichově Hradci podlehly dnes v Praze Kanadě 52:58. Na stejného soupeře nestačily ani před rokem v přípravě na olympijské hry, oba celky pak postoupily do čtvrtfinále. Odveta se hraje ve středu od 17:55 znovu na Folimance, utkání sledujte živě na programu ČT sport a našem webu.

Česko - Kanada
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Trenér Lubor Blažek dal dnes více prostoru hráčkám, které bojují o konečnou nominaci, a nechal odpočívat trojici z USK, Zrůstovou, Elhotovou, Burgrovou, Peckovou z Brna či klíčovou rozehrávačku Bortelovou, kterou trápí zraněné oko. Samotný duel pak využil především k nácviku aktivní obrany. "Každý trenér chce vyhrávat, ale dnes jsme si potřebovali vyzkoušet některé věci a neohlíželi jsme se tolik na výsledek. Bylo třeba, aby každá hráčka měla šanci o nominaci bojovat. Říkají si o ni všechny hráčky a dělají na mě dobrý dojem. Určitě to rozhodování o nominaci nebude jednoduché," řekl po utkání trenér Blažek.

Náročný presink se sice českým hráčkám poměrně dařil, ovšem síly pak chyběly v útoku a zakončení nebylo příliš přesné. Naopak Kanadě se dařila střelba z dálky, a tak si v první půli vypracovala až desetibodový náskok. Do druhé půle však český tým vstoupil aktivně nejen v obraně, ale i v útoku, předvedl šňůru 9:0 a i zásluhou dvou trojek Křížové skóre otočil. V poslední čtvrtině se však soupeřky znovu zlepšily a mírně vedly. Ještě dvě a půl minuty před koncem prohrávaly Češky o jediný bod a usilovaly o vedení.

Pak však Kanaďanky v rychlém sledu daly pět bodů, utekly 90 vteřin před koncem na 50:56 a výhru už si díky dobré obraně nenechaly vzít. Nejlepší českou střelkyní byla s 15 body Veselá, která se jako jediná z domácího týmu dostala na dvouciferný počet bodů. "Některé hráčky hrály poprvé za reprezentaci a nebylo to pro ně snadné, protože Kanada je velmi dobrý tým. Zahráli jsme lépe v obraně než v útoku, kde jsme nebyli schopni trestat otevřené pozice," hodnotil utkání Blažek. "Soudržnost v obraně byla dobrá, ale v útoku byly individuální chyby a špatné řešení situací, které rozhodovaly," dodal.

Přípravné utkání basketbalistek před mistrovstvím Evropy:

ČR - Kanada 52:58 (11:15, 26:34, 43:42) Nejvíce bodů: Veselá 15, Kulichová, Hanušová a Křížová po 6 - Smithová 10, Colleyová 8, Hamblinová, Nurseová a Achonwaová po 7. Fauly: 21:19. Trestné hody: 16/9 - 21/15. Trojky: 3:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články