Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky USK Praha vybojovaly titul proti Brnu v prodloužení

Brno - Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly potřetí za sebou mistrovský titul. Ve čtvrtém ligovém finále v Brně zdolaly IMOS 80:73 po prodloužení a sérii vyhrály 3:1. Pro USK je to sedmý český a celkově patnáctý domácí titul. Trenérka vysokoškolaček Natália Hejková přidala do své bohaté sbírky 16. mistrovský úspěch, deset titulů má slovenských, tři československé a dva ruské.

Vítězky ženské basketbalové ligy ZVVZ USK Praha
zdroj: ČTK autor: Václa Šálek

"Brňanky nechtěly, aby série skončila 0:3. Podařilo se jim zvítězit v Praze, o to krásnější je, že jsme vyhrály v Brně v prodloužení. Na Brno mám vynikající vzpomínky, protože jsem zde získala i dva tituly v Evropské lize," připomněla trenérka, která převzala obhájkyně titulu v listopadu.

Její tým se představil v kompletním složení i s americkou oporou Brunsonovou, o jejímž startu panovaly pochybnosti. Po vyrovnaném úvodu se brněnské basketbalistky, jež s přehledem dirigovala zkušená Horáková, prosazovaly přesnější koncovkou pod košem a byly jistější v obraně. Brunsonovou osobně hlídala Hanušová, která jí mnoho nedovolila.

Brňanky se opět zaměřily hlavně na obranu podkošových hráček, tak eliminovaly tlak soupeře. Pod vlastním košem sbíraly odražené míče, v útoku se jim ale doskakování proti americkým pivotkám vůbec nedařilo. V závěru první čtvrtiny získaly domácí hráčky osmibodový náskok, který ale po chybách ztratily.

Basketbalistky USK zaspaly začátek druhého poločasu a chybami umožnily Brnu získat náskok až 12 bodů, ale ani ten tým čtrnáctinásobných šampionek neudržel. Po půlhodině hry měla hlavní opora domácích Horáková čtyři osobní chyby a trenér Jan Bobrovský ji stáhl ze hry. 

Hosté zvýšili důraz v defenzivě a soupeřkám nenechali volnost v zakončení. V závěru se rozstřílela Brunsonová, kterou už nemohly domácí pivotky Jurčenková a Ohldeová tolik střežit, neboť dohrávaly rovněž se čtyřmi fauly.

Chyběla vyfaulovaná Horáková

Devět minut před koncem Burgrová z trestných hodů vyrovnala a duel gradoval. Ještě 43 sekund před koncem vedlo Brno o bod 64:63, jenže po pátém faulu ztratilo dirigentku Horákovou.

V závěru prodloužení se projevila absence Horákové. Brunsonová dvakrát vystihla špatnou souhru protivnic a po jejích sólových nájezdech získaly obhájkyně titulu v posledních dvou minutách rozhodující náskok.

Bobrovskému se nelíbil výkon sudích

"Myslím si, že jsme měli opět na vítězství. Kdyby zápas neovlivnili takovým zvláštním způsobem rozhodčí, Horáková by zůstala na hřišti a my bychom neprohráli," posteskl si Bobrovský, jenž měl proti sudímu Macelovi velké výhrady. "I když jsme v průběhu sezony nehráli příliš dobře, tak ve finálové sérii odvedly naše hráčky skvělé výkony. Byli jsme určitě rovnocenným soupeřem," dodal kouč IMOSu.

Zcela jiný pohled na výkony rozhodčích měla Hejková. "Kdyby rozhodčí pískali v předcházejících zápasech jako dnes, kdy chránili hráčky před zraněními a nechávali hrát basketbal, tak si myslím, že by série skončila dříve," uvedla.

Dramatické prodloužení si užila. "Kdybychom vedly o dvacet bodů, tak by se diváci nudili a všichni se nemohli dočkat konce. Takto byl duel napínavý až do posledních minut prodloužení," pochvalovala si. Scénář oslav podle ní připraven nebyl žádný. "Divila jsem se, že měl někdo už připravené šampaňské," poznamenala.

Oslavu titulu ji trochu kazil faul na Škerovičovou. "Má zřejmě zlomenou ruku v zápěstí. Faul nebyl náhodný, ale úmyslný," tvrdila Hejková.

Výsledek 4. finálového utkání:

BK IMOS Brno - ZVVZ USK Praha 73:80 po prodl. (18:14, 31:28, 48:44, 64:64)

Nejvíce bodů: Ohldeová 17, Abdiová a Pecková po 13, Jurčenková 11 - Brunsonová 25, Vaughnová 15, Zrůstová 10. Rozhodčí: Macela, Kučera, Vondráček. Trestné hody: 20/15 - 19/15. Fauly: 22:21. Trojky: 4:3. Diváci: 900. Konečný stav série: 1:3.

Konečné pořadí ŽBL v sezoně 2012/13:

1. USK Praha, 2. IMOS Brno, 3. Hradec Králové, 4. Trutnov, 5. VŠ Praha, 6. Valosun Brno, 7. VŠE Praha, 8. Slovanka MB, 9. Karlovy Vary, 10. Strakonice, 11. DSK Karlín, 12. Pardubice (Karlín a Pardubice hrají baráž).

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy čtvrtého finále BK Brno - USK Praha
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy