Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Basketbalistky USK v prvním finálovém zápase deklasovaly Brno

Praha - Basketbalistky USK Praha úspěšně vykročily za obhajobou titulu. V úvodním duelu finále české ligy zvítězily doma nad IMOSem Brno 87:59 a ujaly se vedení v sérii hrané na tři vítězství. Hlavní zásluhu na výhře měla americká pivotka Rebekkah Brunsonová, která zaznamenala 30 bodů, což byl její druhý nejlepší výkon v sezoně a osmý ze všech hráček v soutěži.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK deklasovaly brněnský IMOS

Pražanky přitom vstoupily do utkání poměrně vlažně, zatímco Brno dobře kombinovalo a aktivně bránilo, což mu po pěti minutách hry přineslo vedení o osm bodů. "Ze začátku to bylo dobré, hráli jsme svou hru. Jenže pak jsme začali střídat a hra se nám rozpadla," litoval trenér Brna Jan Bobrovský. Navíc se USK rozehrála Brunsonová, která mezi 5. a 13. minutou zaznamenala 16 bodů a spolu se svou krajankou Kiou Vaughnovou měla hlavní zásluhu na šňůře 14:3 a obratu skóre.

"Až na ten pomalejší úvod to byl z naší strany nejlepší výkon proti Brnu v této sezoně. Chvilku nám trvalo, než jsme chytily tempo, ale pak se hráčky koncentrovaly, dodržovaly pokyny a nedělaly blboviny," hodnotila trenérka USK Natália Hejková. Obě Američanky zaznamenaly 26 z úvodních 27 bodů USK, přitom hlavní plán Brna byl ubránit právě tuto dvojici. Společně s další pivotkou Ilonou Burgrovou navíc dala dohromady tato trojice za celý zápas jen o dva body méně než celé Brno.

"Klíčové bylo, že se nám dvě Američanky nepovedlo ubránit. Zcela nám to rozbilo koncepci. Jsou to velmi dobré hráčky, ale my jim k tomu pomohli svou bojácností. Takový rozdíl by mezi našimi a jejich pivoty být neměl," řekl Bobrovský. "Nefungovala proti nim ani zónová obrana, to byla tragédie. Pakliže podáme takhle zbabělý výkon v obraně, tak nemáme soupeře čím překvapit," dodal.

Ve druhé čtvrtině se k domácím pivotkám přidaly i hráčky z perimetru a USK začal svým soupeřkám unikat. Brno sice kolektivním výkonem odolávalo, ale ve třetí čtvrtině šla ze hry klíčová hráčka IMOSu Hana Horáková, hra hostů se rozpadla a USK získal před poslední desetiminutovkou náskok 26 bodů. Zápas se pak již jen dohrával a oba týmy šetřily opory na další průběh série. "Teď myslíme jen na další zápas v Brně. Tohle vysoké vítězství do dalšího průběhu neznamená nic jiného, než že jsme se ujaly vedení v sérii. Teď musíme vyhrát v Brně, což nebude snadné. Je třeba podat znovu podobně koncentrovaný výkon," dodala Hejková.

ZVVZ USK Praha - BK IMOS Brno 87:59 (19:18, 44:32, 68:42)

Nejvíce bodů: Brunsonová 30, Vaughnová 15, Burgrová 12, De Forgeová 9 - Abdiová 12, Hejdová 8, Hanušová a Ohldeová po 7. Stav série: 1:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články