Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

NBL snad opět se 14 týmy – po dvou letech se vrací Brno

Brno - Basketbalisté JBC Brno budou v příští sezoně nováčkem NBL, která by měla mít místo současných třinácti nově čtrnáct účastníků. JBC si v minulých dnech vybojoval v druhé nejvyšší soutěži účast v baráži o NBL spolu s Hradcem Králové, ten se ale postupu vzdal.

Mattoni NBL
zdroj: isifa/VLP autor: Pavel Dostál

"Proto se soutěžní výbor rozhodl, že baráž zruší, a po třech letech od schválení snad konečně naplníme ligovou soutěž se 14 týmy," řekl sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth. "Zatím ale nemám jistotu, zda opravdu bude v lize čtrnáct týmů. Do poloviny června se musí kluby přihlásit do příštího ročníku. Může se stát, že z ekonomických důvodů někdo odstoupí," dodal.

Brněnský basketbal se vrátí do nejvyšší soutěže po dvou letech. V roce 2011 z ekonomických důvodů odstoupil z ligy klub Basketball Brno, který získal licenci v dubnu 2009 z Liberce.

JBC v druhé nejvyšší soutěži po čtvrtém místě v základní neprohrál ani zápas v play-off a ve čtvrtfinále Litoměřice i v semifinále vítěze základní části BA Sparta porazil 3:0 na zápasy. Hradec Králové stejným poměrem vyřadil VŠB Ostrava a Loko Plzeň. "Jsme rádi, že jsme si postup do nejvyšší soutěže vybojovali sportovní cestou. Na návrat jsme před sezonou pomýšleli," poznamenal manažer klubu Jakub Koudelka.

V slavné historii získal mužský basketbal v Brně 23 mistrovských titulů, na kterých měla hlavní podíl Zbrojovka. Jejím pokračovatelem byl prvoligový klub A PLUS ŽS Brno, který byl ale v září 2008 vyloučen ze soutěže. Vedení dlužilo hráčům výplaty za několik měsíců a klub z ekonomických důvodů nedostal licenci.

Otazník nad Levicemi

Příští ročník basketbalové ligy se bude hrát čtyřkolově, vedení soutěže má připravený i model s lichým počtem týmů. Navíc se ještě bude řešit start slovenských Levic. "Kluby NBL sice odsouhlasily, že chtějí Levice v české soutěži, problém ale je, že Levice chtějí hrát pouze jednu soutěž. Preferují českou ligu, ale slovenský svaz je zřejmě nebude chtít pustit, aniž by hrály Levice i jejich domácí soutěž. O všem teprve budeme jednat," vysvětlil Ringsmuth.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články