Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Basketbalová liga začíná jen s 13 mužstvy

Praha - Startuje nový ročník Národní basketbalové ligy mužů. Zapojí se do něj jen 13 mužstev. Ubyl totiž druhý slovenský účastník a náhradní celek se nepovedlo kvůli špatné finanční situaci zajistit. Hlavním favoritem na celkové prvenství je znovu Nymburk, který obhajuje devět titulů v řadě. Soutěž můžete sledovat i na ČT sport a našem webu, dnes vysíláme zápas USK Praha – BC Kolín.

Zatímco v minulé sezoně se k dvanácti českým týmům připojily dva ze Slovenska, nyní to budou jen Levice. Inter Bratislava měl původně zájem v české lize pokračovat, ale nesehnal potřebné finance. "Měl partnera jen na jednu soutěž. A jelikož striktní pravidla slovenského svazu vyžadují start jak v české, tak i slovenské lize, musel Inter odstoupit," vysvětlil sportovní ředitel NBL Zdeněk Ringsmuth.

Náhradníkem mohla být Plzeň, která spadla do 1. ligy. "Původně měla zájem, ale pak odstoupila. Jednali jsme i s dalšími slovenskými týmy, ale čtrnáctý účastník se nenašel. Hrát se tak bude se třinácti týmy, což považuji za nešťastné, ale nedá se nic dělat," dodal Ringsmuth.

Je nám líto, video expirovalo.
Před začátkem nové sezony NBL

V základní části sehrají týmy zápasy každý s každým dvakrát. Následně se tabulka rozdělí na prvních šest a zbylých sedm celků, které v nadstavbové části budou hrát mezi sebou. První šestice o nasazení do play-off, zbylých sedm týmů o to, které čtyři celky postoupí do předkola, v němž se bude hrát o dvě místa ve čtvrtfinále. Poslední dva české týmy budou hrát s finalisty 1. ligy baráž. Prvních šest týmů po 26. kole NBL bude mít rovněž právo startovat na finálovém turnaji Českého poháru. Toho se zúčastní i vítěz základní části poháru a jeden tým na divokou kartu od ČBF.

Nymburk jen těžko někdo ohrozí

"Nymburk je jasným favoritem na titul, nyní je ale těžko odhadovat, kdo by mohl usilovat o zbylá místa v první šestce. Přeci jen se na týmech projevily určité finanční problémy. Věřím ale, že Prostějov nebo Pardubice se budou snažit Nymburk někdy porazit," řekl předseda Asociace ligových klubů Zdeněk Bříza.

Otázkou jsou výkony Děčína, který pustil do Nymburka dva své stěžejní hráče Pavla Houšku a Tomáše Pomikálka. Přivedl ale kvalitní náhradu především v Petru Sedmákovi, a tak by pod vedením reprezentačního trenéra Pavla Budínského mohl znovu zaútočit minimálně na letošní třetí místo. Na překvapivou čtvrtou příčku se pokusí navázat Kolín.

Levice černým koněm?

Větší očekávání panují v Levicích, kterým v minulé sezoně komplikoval život fakt, že jim ve slovenské lize nevycházeli soupeři vstříc z hlediska kolize termínů. Letos by to ale mělo být lepší. "Loni se stávalo, že hráli v jeden den českou i slovenskou ligu, museli proto rozložit síly. Podle mě se jejich kvalita zvedne a budou černým koněm soutěže," uvedl Bříza.

Radost basketbalistů Pardubic
zdroj: ČT4

Nováčkem soutěže je Jindřichův Hradec, který v baráži předčil Plzeň. "Dlouho jsme usilovali o to, abychom se rozšířili do dalších regionů. Proto jsme moc rádi, že budeme mít v lize zástupce Jihočeského kraje," řekl Bříza.

V lize by se celkem mělo objevit 40 zahraničních hráčů. Každý klub může do utkání nasadit šest cizinců. To je pravidlo, které se má přizpůsobit pravidlům evropských pohárů. V nich letos bude z českých klubů startovat jen Nymburk, který si zahraje Eurocup.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články