Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Kvalifikace na Euro je pro nároďák startem, tvrdí kouč basketbalistů

Praha - Čeští basketbalisté oslavili 11. září postup na mistrovství Evropy do Slovinska. Národní basketbal si tak opět vydobyl pozici, na kterou historicky patřil. "Rád bych tomu věřil. Není úplně samozřejmostí, že by český mužský basketbal startoval na světových akcích. Místa na Euru si moc vážím, je to start k lepším zítřkům," zaradoval se trenér týmu Pavel Budínský. O cestě na Euro i budování nového týmu si přišel popovídat do pořadu Na slovíčko.

Basketbalisté s trenérem Budínským ve studiu ČT
zdroj: ČT4

Jiří Welsch pamatuje už evropské šampionáty z let 1999 a 2007. Na nejvyšší světovou úroveň se tak dostane potřetí v rozpětí čtrnácti let. "Je to úžasné, snad budu za rok připravený," řekl. Spoluhráči mu budou zástupci několika evropských soutěží. "Tým je poskládaný z různých částí Evropy, ale věřím, že bude fungovat," vyhlíží budoucnost národního týmu dvacetiletý reprezentant Tomáš Satoranský.

Budínský vytvořil reprezentační koktejl

Postup z kvalifikace byl pro Čechy velký úspěch. Ve skupině totiž narazili například na vicemistry Evropy Turky nebo na šestý nejlepší reprezentační tým Itálie. "Byla to asi nejtěžší skupina. Přesto jsme postoupili zaslouženě. Měli jsme totiž nejlepší možný tým," míní Welsch. Soupiska byla sestavena jak ze zkušených starších hráčů, tak z mladých nadějí. "Generace se promísily, celkově to fungovalo velice dobře," chválí Satoranský.

Reprezentační koktejl vytvořil trenér Pavel Budínský. "Nebylo to úplně jednoduché. Čekali jsme na to, jaká bude situace ohledně krajánků, jestli přijmou pozvánky, nebo ne. Nakonec jsem se rozhodl pro zakomponování řady mladých hráčů, protože z nich čiší hlad po úspěchu. Jejich elán potom doplnily zkušenosti starší generace. Podařilo se vytvořit skvělý kolektiv," tvrdí.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Dva měsíce, které národní tým strávil přípravou a zápasy, jsou podle Budínského příliš krátkou dobou na vybudování bezchybné spolupráce. "Spousta hráčů navíc přijížděla později, takže na sehrání nebylo tolik času. Proto jsem byl moc rád, že mi s přípravou pomáhali i zkušení hráči, kteří hru vnímají i z více trenérského pohledu," míní. Do trenérské pozice se tak při pobytu na hřišti stavěl i dvaatřicetiletý Welsch.

Sestavený tým by na evropském šampionátu měl doplnit dvaadvacetiletý útočník Jan Veselý. Toho si v roce 2011 v prvním kole draftu NBA vybral tým Washington Wizards, za který pravidelně nastupuje. "Udělali jsme pro to maximum. Jednali jsme s Veselého týmem, ale bez výsledku. Euro však vidím pozitivněji. Bylo by to výborné zpestření," dodává Budínský.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články