Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

NBA zvažuje věkový limit pro OH. Je to hloupost, tvrdí Bryant

Manchester - V zámoří a především ve vedení basketbalové NBA sílí myšlenky na zavedení horní věkové hranice pro účast hráčů na olympijských hrách. Superhvězda Kobe Bryant z Los Angeles Lakers je však rázně smetl ze stolu. Jedna z hlavních postav elitního výběru USA, který bude v Londýně opět jednoznačným favoritem na zlato a jehož vystoupení má být jedním z vrcholů her, dokonce označil nápad za hloupost.

Kobe Bryant na lavičce
zdroj: AP Photo autor: Matt York

Komisionář NBA David Stern ve snaze zabránit zraněním hráčů a jejich únavě před sezonou uvedl již při posledním play-off NBA, že "liga by měla udělat krok zpět". Zamlouval se mu přitom podobný formát, který je na olympiádě uplatňován u fotbalového turnaje. Každou zemi v něm smí reprezentovat pouze hráči do 23 let, které může doplnit maximálně trio starších fotbalistů. "Myslím, že po olympiádě v Londýně bychom o tom měli uvažovat," prohlásil Stern v květnu pro rádio ESPN.

Hlasy o zavedení věkového limitu zesílily především poté, co se minulý týden zranil v přípravě na olympijský turnaj Blake Griffin, a přidal se tak k dalším marodům, kteří o účast v Londýně kvůli zdravotním potížím již dříve přišli. Vycházející hvězda přitom před nedávnem podepsala s Los Angeles Clippers prodloužení smlouvy, díky níž si za pět let vydělá 95 milionů dolarů.

Kobe Bryant: Je to hloupý nápad, opravdu hloupost. Měla by to být volba hráčů.

Připustil rovněž, že podobně se k problému staví i zbytek týmu. "Olympiády jsou o tom, že na ně jezdí ti nejlepší. A ti nejlepší soutěží proti těm nejlepším," řekl Bryant. "Když vidíte kluky, kteří jdou do nové sezony NBA z takových mužstev, jako je toto, mají obrovské sebevědomí. Je to určitě lepší než být doma a jen si hrát s balonem, když můžete nastupovat proti nejlepším světovým hráčům," doplnil ho reprezentační spoluhráč Chris Paul z konkurenčních Clippers.

Zavedení věkového limitu by podle pětinásobného vítěze NBA Bryanta olympijský turnaj jednoznačně znehodnotilo. A v potaz nebere ani argumenty o ochraně investic klubových vlastníků. "Máme tu nejlepší lidi, kteří se o nás starají a monitorují náš stav. Pokud naši vlastníci nebo trenéři z NBA chtějí vidět, co děláme, mohou přijít na náš trénink a třeba i mluvit s trenéry. Na rozdíl od těch kluků, kteří přes léto někam zmizí a pak se vrátí s nadváhou," podotkl Bryant.

Právě díky vystoupení hvězd slavné soutěže je basketbalový turnaj od roku 1992, kdy při první účasti profesionálů z NBA oslnil legendární Dream Team v čele s Michaelem Jordanem, pokaždé očekáván jako jeden z hlavních magnetů olympiády.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články