Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Basketbalistky USK s přehledem obhájily titul

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha jsou po roce znovu českými mistryněmi. V dnešním třetím finálovém utkání doma porazily Frisco IMOS Brno 82:52 a sérii vyhrály 3:0 na zápasy. Titul získaly potřetí za poslední čtyři sezony a celkově popáté v samostatné české lize. Po Brnu jsou prvním týmem, který vyhrál ročník bez jediné porážky. Jejich současná vítězná série čítá 49 zápasů. Nejužitečnější hráčkou finále byla vyhlášená americká pivotka USK DeLisha Miltonová-Jonesová.

Basketbalistky USK slaví titul
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Úvodní dva finálové zápasy byly jednoznačné a i dnes měly Pražanky jasně navrch. Od začátku dominovaly pod košem, dařila se jim střelba za tři body a už v první čtvrtině si vypracovaly náskok 17 bodů (29:12).

Ve druhé části sice Brno hru částečně vyrovnalo, ale pak domácí hráčky předvedly tři trojky za sebou, z toho dvě Frida Eldebrinková, a náskok už byl 22 bodů. Brno zabojovalo a ještě před poločasem snížilo na 13 bodů, v posledních vteřinách však Miltonová-Jonesová další trojkou domácí uklidnila.

Trenér USK Lubor Blažek:

"Brno vládlo českému basketbalu dlouhé roky a byli jsme to my, kdo se jim chtěl vyrovnat a koho táhli dopředu. Jsem rád, že jsme je dohnali a že teď jsme to my, koho budou chtít ostatní týmy stíhat."

USK se trojky dařily podobně jako v minulém utkání v Brně. V první půli vystřelily domácí hráčky zpoza půlkruhu desetkrát a sedmkrát proměnily. Z toho čtyřikrát Eldebrinková.

Švédka pokračovala ve střelbě, excelovala i ve druhé půli a spolu s Miltonovou-Jonesovou táhla ofenzivu USK. Přidala se k nim i Zrůstová. Na straně Brna se snažily držet krok zejména Thomasová s Abdiovou, ale USK už bez problémů kráčel za titulem. Trenér Lubor Blažek si mohl dovolit poslat do hry i náhradnice. Na lavičce zůstaly jen zraněné opory Burgrová a Vítečková, která získala už dvanáctý titul v kariéře. Deset jich vybojovala s Brnem.

Basketbalistky USK s pohárem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Trenéra Blažka těší brzký konec ligy kvůli reprezentaci

"Pro oba týmy to byla těžká sezona plná zranění. U nás bylo mnoho zranění, která ani nebylo vidět. Proto si vítězství vážím. Ale vážím si i výkonů Brna, které bylo v těžké situaci, přesto s námi bojovalo. Rozhodně bych ten výrazný rozdíl ve skóre nepřeceňoval. Mám totiž hodně zkušeností i z druhé strany," připomněl Blažek, že do roku 2008 byla finále podobně jednoznačná ve prospěch Brna.

Jako trenéra reprezentace Blažka těšilo, že finálová série skončila tak brzy. "To je moc dobře. Dělali jsme pro to všechno, aby to skončilo už po třech zápasech a byl čas na odpočinek a doléčení zranění před reprezentací," řekl Blažek, který 14. května přivítá hráčky na prvním soustředění před kvalifikací o olympijské hry.

USK se chystá na obměnu kádru

Vedení klubu USK však čeká přes léto hodně práce, aby znovu poskládalo podobně silný tým. Manažer Marek Kučera připouští, že kádr dozná více změn, než bylo původně v plánu, protože hned několik hráček se rozhodlo odejít. Konkrétní jména zveřejní až v příštím týdnu. "Některé hráčky, které jsme chtěli, se rozhodly odejít. Některé jsme nechtěli my," uvedl Kučera po skončení finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy na utkání USK - Brno

Trenéra Brna Jana Bobrovského po finále mrzelo, že jeho svěřenkyně neuhrály alespoň jedno vítězství. "Na začátku série jsem doufal, že budeme schopní USK více potrápit, ale s tak úzkým kádrem jsme jim nedokázali konkurovat. Druhé místo je maximum tohoto týmu," přiznal Bobrovský. Chyběla mu prý hlavně bojovnost. "Družstvo nebylo bojovné. Kdyby bylo, určitě bychom je potrápili více. V tomto směru se nám nepovedlo tým poskládat. Nestačili jsme na ně výškově a ekonomicky už vůbec ne," řekl.

V příští sezoně se pokusí o reparát. "Ještě jsem si řekl, že zkusím další dva roky. Uvidíme, jak to půjde, ale nechtěl bych zatím chodit jen do hospody," dodal Bobrovský.

ZVVZ USK Praha - Frisco IMOS Brno 82:52 (29:15, 49:33, 71:46)

Nejvíce bodů: Miltonová-Jonesová 23, F. Eldebrinková 21, Mirčevová a Whalenová po 8, Zrůstová 7 - Thomasová 20, Abdiová 12, Pecková 11. Rozhodčí: Lukeš, Kučera, Znamínko. Trestné hody: 11/8 - 17/10. Fauly: 18:14. Trojky: 10:4. Konečný stav série: 3:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články