Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

USK hájí proti Gdyni 4. místo, Brno čeká derby v Košicích

Praha - Jedno z klíčových utkání ohledně postupu do další fáze Evropské ligy čeká ve středu basketbalistky ZVVZ USK Praha. Vysokoškolačky v sedmém kole přivítají Gdyni, proti které budou hájit čtvrtou příčku v tabulce. Druhý z českých celků Frisco Brno nastoupí ve federálním derby v Košicích, ovšem s oslabeným kádrem bude mít boj o druhé vítězství ve skupině hodně těžký. Brno se představí v Košicích od 19:00, USK přivítá Gdyni na Folimance od 18:00. Záznam tohoto utkání vysílá ČT4 od 21:15.

Ilustrační foto

Zápas s Gdyní je pro USK o to důležitější, že se Pražankám doposud v domácím prostředí nedařilo a všechny tři výhry nasbíraly venku. "Je to klíčové utkání pro další vývoj naší skupiny. Každé vítězství je strašně důležité a v domácím prostředí dvojnásob. Nesmíme si dovolit doma zaváhat s přímým konkurentem v boji o postupové příčky a já se domnívám, že Gdyně, společně s Bourges, bude naším přímým konkurentem," tvrdil asistent trenéra Ivan Beneš.

Pro úspěch v souboji s Gdyní bude třeba uhlídat doskoky, v kterých je Aneika Henryová královnou soutěže (v průměru 11 doskoků a 13,3 bodu na zápas), a nedovolit soupeři hru na rychlé brejky. Dalšími oporami Gdyně jsou francouzská křídelnice Geraldina Robertová s průměrem 11,3 bodu a šesti doskoků nebo slovenská rozehrávačka Ivana Jalcová. "Kaunas porazily o 20 bodů a hrály vyrovnaný zápas s Galatasarayem. Je to pro nás zdvižený prst, který naznačuje: Pozor, polské družstvo není vůbec špatné," varoval Beneš. Českým mistryním navíc může scházet stejně jako v posledních dvou zápasech americká pivotka DeLisha Miltonová-Jonesová, kterou trápí svalové zranění.

Také Brno se potýká se zdravotními problémy. Na 500 kilometrů dlouhou cestu do Košic sice vyrazily Brňanky autobusem v kompletním složení, ale některé hráčky do utkání zřejmě nezasáhnou. "Romanu Hejdovou trápí problémy se zády a počítat asi nemohu ani s americkou pivotmankou Robinsonovou. Zatím mnoho netrénuje a stěžuje si stále na bolesti poraněné nohy," poznamenal kouč Jan Bobrovský.

Při pohledu na soupisky obou týmů jednoznačně favorizuje protivníka. "O síle Košic vypovídá jejich postavení v tabulce. Mají kvalitní družstvo. Po sérii tří vítězství sice Košice poslední dva zápasy prohrály, ale dokázaly vyhrát v italském Tarantu i chorvatském Gospiči," poznamenal Bobrovský.

Brněnský tým v sezoně táhnou Švédka Farhiya Abdiová s americkou rozehrávačkou Jasmine Thomasovou, sekunduje jim pivotka Alena Hanušová. Ani jedna z této trojice však podle trenéra nedorostla do kvalit lídra týmu, který by v kritických chvílích pozvedl povadlou morálku. České vicemistryně z Brna jsou zatím v tabulce skupiny C s jedním vítězstvím na posledním místě. Jejich naděje na postup do play-off se už pohybuje v teoretické rovině.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články