Patroni Veselý a Elhotová mají přilákat děti k basketbalu

Praha - Česká basketbalová federace jmenovala Jana Veselého a Kateřinu Elhotovou patrony pro mládež. Hráč draftovaný letos do NBA a úřadující vicemistryně světa mají být vzory pro děti a pomoci přilákat k basketbalu nové hráče, podobně jako například Martina Sáblíková k rychlobruslení či Petra Kvitová k tenisu.

Jan Veselý
zdroj: in-the-game.org

"V každém sportu se úspěch odvíjí od mládeže. A děti se rády upínají k hvězdám, jako jetřeba Martina Sáblíková. Vždy, když se objeví taková hvězda, zvýší se zájem o její sport," uvedl dnes na tiskové konferenci marketingový manažer České basketbalové federace Martin Drábek. "Proto jsme udělali logickou věc a požádali jsme našeho nejúspěšnějšího basketbalistu Honzu Veselého a vycházející hvězdu ženského basketbalu Kateřinu Elhotovou, zda by se bez nároku na honorář nestali patrony, které bychom dávali za vzor pro mládež," dodal.

Veselý, který kvůli výluce stále čeká na u premiéru v NBA, Elhotová, jež letos pomohla reprezentaci ke čtvrtému místu na mistrovství Evropy, budou například držet patronaci nad školními soutěžemi, turnaji v minibasketbalu a nad soutěžemi hráčů a hráček do 14 a 15 let.

Rovněž pomáhají při tvorbě manuálu pro začínající trenéry, učitele a rodiče. "Bude to zásadní dokument pod záštitou ministerstva školství," uvedl Drábek.

Obě hvězdy českého basketbalu si nové role váží. "Pro mě je čest, že jsem takovou nabídku dostal už v tak mladém věku. Těší mě, že mohu být vzorem pro mladé děti, a pokud to přispěje k tomu, že bude více dětí hrát basketbal, tak budu ještě radši," řekl jednadvacetiletý Veselý.

O rok starší křídelní hráčka USK Praha konstatovala, že vše začíná od dětí. "Nebudu jim říkat klišé, jako že pokud chtějí něčeho dosáhnout, musí makat. Já jim přeju, aby je basket bavil a dělali ho s radostí stejně jako já. Nebýt basketbalu, nejsem takový člověk, jaký jsem," uvedla Elhotová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články